SAE-bijeenkomst: Dicht dat zwarte Gat!
Op donderdag 25 mei 2023 wordt tijdens het symposium de nieuwe handreiking Dicht dat zwarte gat! gepresenteerd in Rijksmuseum Boerhaave.
Op donderdag 25 mei 2023 wordt tijdens het symposium de nieuwe handreiking Dicht dat zwarte gat! gepresenteerd in Rijksmuseum Boerhaave.
Dicht het Zwarte Gat! Digitaal geboren erfgoed is bedreigd erfgoed. Dit signaal wordt al decennia afgegeven in beleidsnotities en rapporten, en toch is er nog steeds geen beleidskader op basis waarvan dit probleem in de praktijk aangepakt kan worden. Het wordt steeds urgenter om actie te ondernemen bij het academische erfgoed dat van oorsprong digitaal is en waarvan dus geen fysieke tegenhanger bestaat. Er gaan ‘zwarte gaten’ in ons collectieve geheugen ontstaan die niet meer te reconstrueren zijn als er geen maatregelen genomen worden. Het bestuur van de Stichting Academisch Erfgoed (SAE) voelt de urgentie om dit onderwerp op de agenda te plaatsen. Om een houvast te bieden voor oplossingen, heeft de SAE in 2022 de Werkgroep ‘Born Digital Collectievorming’ vanuit de deelnemende instellingen opgericht. Meer informatie over de resultaten van de werkgroep
De Stichting Academisch Erfgoed is partner in het Erasmus Plus project: Teaching With Objects. Het hoofddoel van dit project is het bevorderen en ondersteunen van innovatieve ‘object-based’ onderwijsmethoden en -praktijken (tools) in het hoger onderwijs. Dit doen we door bestaande methoden te verzamelen en te evalueren. En ze vervolgens te verrijken en te delen via een innovatieve online toolbox.
De SAE is partner in het project Pressing Matter, een vier jaar durend onderzoeksproject rondom museumcollecties die in het koloniale verleden zijn verzameld.
Met het project Wiki-wetenschappers heeft SAE, als eerste Nederlandse GLAM-instelling twee Wikidata specialisten aangesteld. Zij gaan belangrijke personen uit de wetenschappelijke geschiedenis van Nederland, sinds 1575 in Wikidata opnemen. De historische gegevens worden binnen het project gestructureerd en geredigeerd beschikbaar gemaakt in Wikidata.
De SAE werkt sinds 2016 aan een langlopend project over de nalatenschap van hoogleraren in Nederland. Het doel is het toegankelijk maken van hoogleraararchieven die verspreid bewaard worden. Samen met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis ontwikkelen we een online overzicht van alle Nederlandse hoogleraren met verwijzingen naar biografisch materiaal, archieven en collecties. Dit Historisch Personenportaal bouwt voort op het Biografisch Portaal van Nederland.
Lantaarnplaatjes en glasdia’s werden tussen ca 1870 en 1950 veelvuldig gebruikt op universiteiten, als een voorloper van Powerpoint voor de overdracht van kennis. Docenten vervaardigden soms unieke sets van deze beelddragers, zoals van botanische expedities of archeologische opgravingen. Maar in meerderheid betrof het reproducties van illustratiemateriaal uit boeken, foto’s of prenten of series die op de internationale markt vervaardigd en verkocht werden door fotografen, foto-ateliers en uitgeverijen.