SAE participeert in onderzoeksproject koloniale collecties
De SAE is partner in het project Pressing Matter, een vier jaar durend onderzoeksproject rondom museumcollecties die in het koloniale verleden zijn verzameld.
De SAE is partner in het project Pressing Matter, een vier jaar durend onderzoeksproject rondom museumcollecties die in het koloniale verleden zijn verzameld.
Met het project Wiki-wetenschappers heeft SAE, als eerste Nederlandse GLAM-instelling twee Wikidata specialisten aangesteld. Zij gaan belangrijke personen uit de wetenschappelijke geschiedenis van Nederland, sinds 1575 in Wikidata opnemen. De historische gegevens worden binnen het project gestructureerd en geredigeerd beschikbaar gemaakt in Wikidata.
De SAE werkt sinds 2016 aan een langlopend project over de nalatenschap van hoogleraren in Nederland. Het doel is het toegankelijk maken van hoogleraararchieven die verspreid bewaard worden. Samen met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis ontwikkelen we een online overzicht van alle Nederlandse hoogleraren met verwijzingen naar biografisch materiaal, archieven en collecties. Dit Historisch Personenportaal bouwt voort op het Biografisch Portaal van Nederland.
Lantaarnplaatjes en glasdia’s werden tussen ca 1870 en 1950 veelvuldig gebruikt op universiteiten, als een voorloper van Powerpoint voor de overdracht van kennis. Docenten vervaardigden soms unieke sets van deze beelddragers, zoals van botanische expedities of archeologische opgravingen. Maar in meerderheid betrof het reproducties van illustratiemateriaal uit boeken, foto’s of prenten of series die op de internationale markt vervaardigd en verkocht werden door fotografen, foto-ateliers en uitgeverijen.