Het koffertje van Professor T.H. Thung

Een vierkant donkerblauw KLM-koffertje, vol met butsen en krassen. Het is een van de meest besproken objecten in onze tentoonstelling Fascinerende Virussen – Professor Thung, de eerste professor in de virologie.  De tentoonstelling geeft een inkijk in het leven van professor Theng Hiang Thung (1897-1960), de eerste professor in de virologie in Wageningen én de wereld.

CERL-stage 2023 – Rijksuniversiteit Groningen

Het Consortium of European Research Libraries (CERL) is het internationale centrum voor het historische geschreven en gedrukte boek, het geschreven erfgoed van Europa, vertegenwoordigd door de collecties van de aangesloten leden en daarbuiten. CERL is een plek waar bibliotheek- en informatieprofessionals samenwerken.

Alba Amicorum als social media avant la lettre

Wil je anno 2023 in de picture blijven, jezelf op de kaart zetten of contact onderhouden met je verwanten, dan ontkom je bijna niet aan het gebruik van Whatsapp, Facebook, LinkedIn en Instagram. Dat dergelijke vormen van social media hun voorganger hebben in de vorm van alba amicorum, beseffen velen niet.

Sporen van Isaac Newton op de TU/e-campus: “If I have seen further…”

De TU Eindhoven is sinds 1964 in het trotse bezit van een van de (naar verluidt vele) nazaten van de appelboom waaronder Sir Isaac Newton het inzicht zou hebben gekregen dat hem bracht tot zijn baanbrekende publicatie over de principes van de mechanica en van de zwaartekracht: ‘Philosophiae naturalis principia mathematica’ uit 1687.

Jodjana en de Javaanse dans

Raden Mas Jodjana was een Javaanse danser die in de twintigste eeuw veel optrad in Nederland. Zijn vrouw, Raden Ayou Jodjana, begeleidde hem muzikaal, verzorgde cursussen met hem en schreef artikelen over de Javaanse danskunst en de beweging van het lichaam.