De TU Eindhoven is sinds 1964 in het trotse bezit van een van de (naar verluidt vele) nazaten van de appelboom waaronder Sir Isaac Newton het inzicht zou hebben gekregen dat hem bracht tot zijn baanbrekende publicatie over de principes van de mechanica en van de zwaartekracht: ‘Philosophiae naturalis principia mathematica’ uit 1687.
Dit bericht is geplaatst in Academisch erfgoed door Erik Geelen
In 1852 werden alle mosasaurus- en schildpadfossielen uit het Museum van Natuurlijke Historie in Groningen in bruikleen gegeven aan Teylers Museum in Haarlem.
Dit bericht is geplaatst in Academisch erfgoed door Sieger Vreeling
Wie aan de Vrije Universiteit Amsterdam denkt, denkt aan haar campus op de Zuidas.
Dit bericht is geplaatst in Academisch erfgoed door Eline Bos
Wat zou Lady Gaga doen? Dat was een vraag die je zo’n tien jaar geleden veel hoorde stellen.
Dit bericht is geplaatst in Academisch erfgoed door Bart Grob
De Leidse Universiteitsbibliotheek heeft een bijzonder steekboekje uit 1690 verworven. Het werd destijds gebruikt door jonge stelletjes als een amoureus gezelschapsspel.
Dit bericht is geplaatst in Academisch erfgoed door Kasper van Ommen
De zorg voor de geschiedenis en het academisch erfgoed van de TU Delft is structureel geborgd binnen de Library.
Dit bericht is geplaatst in Academisch erfgoed door Sylvia Nijhuis
In 2027 bestaat Tilburg University honderd jaar. Het is waarschijnlijk de enige hogeronderwijsinstelling in Nederland die het vaakst van naam is veranderd.
Dit bericht is geplaatst in Academisch erfgoed door Joep van Gennip
Zestig jaar jong De Universiteit Twente (UT) vierde in 2021 haar zestigjarig bestaan. Wegens de coronamaatregelen was de dies natalis uitgesteld naar 20 mei 2022.
Dit bericht is geplaatst in Academisch erfgoed door Wiljan Puttenstein
Twijfel je nog over het dessert voor deze kerst? Zoek niet langer en kies voor syllabub: historisch verantwoord, lekker licht en heel feestelijk, want het toetje lijkt net op sneeuw.
Dit bericht is geplaatst in Academisch erfgoed door Charlotte Kleyn
Raden Mas Jodjana was een Javaanse danser die in de twintigste eeuw veel optrad in Nederland. Zijn vrouw, Raden Ayou Jodjana, begeleidde hem muzikaal, verzorgde cursussen met hem en schreef artikelen over de Javaanse danskunst en de beweging van het lichaam.
Dit bericht is geplaatst in Academisch erfgoed door Melissa Bos
De oudheid wordt vaak fragmentarisch aangetroffen in opgravingsputten. Breekbare objecten zoals potten van gebakken klei worden vaak teruggevonden in de vorm van scherven.
Dit bericht is geplaatst in Academisch erfgoed door Laurien de Gelder
De dagboeken van Anton Pannekoek In 1918 stelde de Universiteit van Amsterdam voor het eerst een lector Sterrenkunde aan. Astronomie was een wetenschapsgebied dat in Amsterdam nog in de kinderschoenen stond.
Dit bericht is geplaatst in Academisch erfgoed door Esther Boeles
Ik voelde me een soort middeleeuwse Sherlock Holmes, toen ik dit Münsters missaal op een kussen legde en héél voorzichtig begon door te bladeren.
Dit bericht is geplaatst in Academisch erfgoed door Kjelda Glimmerveen
Een plaatje, een praatje en een motto. Dat was de succesformule van de in de zeventiende eeuw razend populaire embleembundels.
Dit bericht is geplaatst in Academisch erfgoed door Bea Ros
Het jaar 1672 staat bekend als het Rampjaar voor de Nederlanden. De regering was radeloos, het volk redeloos en het land reddeloos, zo wil het gevleugelde woord dat een populair cliché is geworden.
Dit bericht is geplaatst in Academisch erfgoed door Adrie van der Laan & Evert Jan Reker
Het mooie aan materiële geschiedenis vind ik altijd hoeveel verschillende narratieven er rondom één object te creëren zijn. Zelfs rondom een cliché-object als het VU-busje.
Dit bericht is geplaatst in Academisch erfgoed door Liselotte Neervoort
Rijksmuseum Boerhaave kreeg onlangs dit bijzondere kastje geschonken (inmiddels ingeschreven in de catalogus van het museum onder nummer V35224).
Dit bericht is geplaatst in Academisch erfgoed door Mieneke te Hennepe
Elke conservator zal het gevoel herkennen: de fascinatie en een bijna kinderlijk enthousiasme op het moment dat je een bijzonder object in handen krijgt.
Dit bericht is geplaatst in Academisch erfgoed door Reina de Raat, Universiteitsmuseum Utrecht
In 1746 verschijnt in opdracht van de Staten van Holland een prachtig gegraveerde kaart van de Maasmonding bij Rotterdam (afbeelding 1).
Dit bericht is geplaatst in Academisch erfgoed door Marco van Egmond
De vloerbedekking was nog niet gelegd toen zo’n tachtig studenten zich eind augustus 1971 meldden voor de nieuwe studie Psychologie in Tilburg. De huidige Tilburg University heette nog Katholieke Hogeschool Tilburg en was gevestigd in enkele voor de gelegenheid opgetrokken houten noodgebouwen die te boek stonden als provisorium.
Dit bericht is geplaatst in Academisch erfgoed door Pieter Siebers