Een bijzonder transport
Het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) heeft een grote en zeer diverse tandheelkundige collectie en daar is wereldwijd belangstelling voor.
Het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) heeft een grote en zeer diverse tandheelkundige collectie en daar is wereldwijd belangstelling voor.
Op 3 juli 2020 was het 100 jaar geleden dat de Technische Hogeschool in Bandung haar deuren opende. Delftse ingenieurs en hoogleraren waren nauw betrokken bij de oprichting.
Honderd jaar geleden startte de eerste opleiding civiele techniek in Indonesië, toen nog Nederlands-Indië geheten. Er was één vrouw onder de studenten. Wie was zij?
Rijksmuseum Boerhaave heeft een collectie anatomische modellen van Louis Auzoux (1797-1880) die toonaangevend in de wereld is.
Op Paaszondag en -maandag mag de tafel worden volgezet met eieren en kunnen we zoeken naar
In januari en februari 2021 heeft Anna de Bruyn MA in de onderzoekszaal Bijzondere Collecties van de UB Groningen een deel van de incunabelen onderzocht
In de herfst van 2019 heb ik de zogenaamde Dijksterhuis-lezing gegeven, op de universiteit van Tilburg. Op uitnodiging van u, of eigenlijk van Stichting Academisch Erfgoed.
Eigenlijk was ik die morgen, enkele weken geleden, bij de Bijzondere Collecties in de Universiteitsbibliotheek Groningen van plan de eerste jaargangen
Wat doen conservatoren als ze niet meer vanwege de coronamaatregelen naar hun museum kunnen? Hoe onderhoud je je contacten en waar haal je accurate informatie over een object vandaan als je het niet (meer) ter plekke kan bekijken?
Wie weleens een wat ouder boek openslaat, kan dan zomaar aan de binnenkant van de band of het omslag een klein zegeltje of etiketje tegenkomen met daarop de naam van een boekhandel.
Het Universiteitsmuseum Utrecht start samen met een consortium met o.a. de Vrije Universiteit, het Nationaal Museum voor Wereldculturen én het Indonesische museum Pusaka Nias een onderzoek naar de zogenaamde Niasmaskers. Dit zijn gipsen afgietsels van de gezichten van inwoners van het Indonesische eiland Nias. Deze afgietsels zijn in de koloniale tijd gemaakt ten behoeve van onderzoek door Prof. Kleiweg de Zwaan. Indertijd zijn ze echter nooit gebruikt voor onderzoek. Nu gebeurt dit alsnog.
Natuurkunde vormde een van de disciplines waarmee de bètafaculteit, de ‘vierde’ faculteit van de VU, in 1930 van start ging. Gerard Sizoo werd de eerste hoogleraar in de experimentele natuurkunde en bracht het onderzoek naar radioactiviteit en kernfysica naar de VU. Hoe staat het nu met het onderzoek in de natuurkunde aan de VU? Lees hier de terugblik op het begin van de opleiding aan de hand van een ampul ‘zwaar water’, en een beschouwing van prof. dr. Wim Ubachs over het hedendaagse onderzoek.
In mijn vorige blog liet ik zien dat de incunabelencollectie van de UB Groningen zeer divers is. Deze keer zal ik proberen te ontsluieren waar deze diversiteit vandaan komt.
Op 15 april 1820 hield notaris Jan F.M. Ganderheyden (1787-1851) voor de Bossche afdeling van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen een toespraak.
Bij de term incunabel zul je waarschijnlijk niet direct denken aan een universiteitsbibliotheek, in elk geval ik deed dat niet. Het betreft echter een van de waardevolste schatten van de UB, namelijk boeken gedrukt vóór 1501. De term verwijst naar het Latijnse woord incunabulum, dat wieg betekent.
De man die vrijwel alles bewaarde wat hij schreef IJdel, arrogant, briljant, controversieel, beroemd, berucht, scherpzinnig, zelfverzekerd, schaamteloos, vernieuwend, hyperkritisch, schuinsmarcheerder; een dozijn typeringen die alle toepasbaar zijn op een van Nederlands internationaal meestbekende historici, Pieter Geyl.
Op zondag 22 oktober 1606 namen twaalf rederijkerskamers deel aan het Haarlemse Landjuweel, dat georganiseerd werd door de plaatselijke kamer De Pellicanisten, ook wel bekend onder hun devies ‘Trou moet Blycken’. De feestelijke competitie van de dichtgenootschappen duurde tien dagen en moest het aanwezige publiek tot vrijgevigheid aanzetten.
Itinerarium van de cartograaf: Ubbo Emmius Stel je voor: persoon A ontdekt dat de gevestigde orde haar informatie voornamelijk op fabels baseert en onthult zodoende dat het verleden glansrijker wordt verbeeld dan de realiteit toestaat. Persoon B (van deze zogenoemde gevestigde orde) reageert op deze aantijgingen door persoon A in diskrediet te brengen door
Peter Dicampos is geen bekende naam in de Nederlandse fotogeschiedenis. Toch maakte hij op een vroege zondagochtend in maart 1967 een tijdsbepalende foto: een naakte Phil Bloom poserend voor het Lieverdje op het Spui.
1594-1821 In het laatste decennium van de 16de eeuw maakten de bestuurders van de prille Leidse universiteit – opgericht in 1575 – zich zorgen. De studentenaantallen voldeden niet aan de verwachtingen, was deze onderwijsinstelling wel een lang leven beschoren? Er waren duidelijk maatregelen nodig om haar aantrekkelijker te maken.