Podcast Alles voor de wetenschap

Decennia hebben mannelijke wetenschappers de wetenschapsgeschiedenis gedomineerd terwijl ook zeker vrouwen een cruciale rol hebben gespeeld in het wetenschapsveld, als wetenschapper, ondersteunend onderzoeker of assistent. Helaas zijn hun verhalen nog te weinig bekend bij het grote publiek of de universiteit waar zij ooit werkzaam waren.

Wellicht prijkt hun naam bovenaan een collegezaal, op de gevel van een universiteitsgebouw of op een straatnaambordje in een woonwijk maar wie weet nou echt wie deze vrouwen waren en hoe zij een cruciale rol hebben gespeeld binnen de wetenschap. Welke offers hebben ze moeten doen / obstakels hebben ze overwonnen om toch onderzoek te kunnen doen in het mannelijke universitaire netwerk.

In de podcast ‘Alles voor de wetenschap’ besteden we aandacht aan 5 vrouwen waarvan wij vinden dat zij een prominentere rol mogen krijgen in ons collectieve geheugen. Samen met podcastmaker Edda Heinsman, die eerder de podcastreeks over sterrenkundige en socialist Anton Pannekoek produceerde, is ons streven om een eerste podcastreeks van vijf afleveringen te maken over vergeten vrouwelijke wetenschappers uit de Nederlandse geschiedenis. Het doel van de podcast is, naast aandacht voor vrouwen en onderzoek, om de aansprekende erfgoedcollecties aanwezig bij de diverse universiteiten onder de aandacht te brengen bij het Nederlandse publiek.

De podcast wordt geproduceerd door de NTR en wordt in juni 2024 gelanceerd.

De podcast Alles voor de Wetenschap wordt mede mogelijk gemaakt door NTR podcasts en de Wilhelmina Drucker Fundatie.