Isi Kunath brengt romantiek terug wetenschap

KNOWLEDGE IS A SOURCE OF PLEASURE
-Therefore science should not be feared-

t/m 5 januari 2014

Kunstenares Isi Kunath is de depots van de wetenschappelijke collecties van de Universiteit van Amsterdam ingedoken om vele onbekende verzamelingen van objecten te fotograferen. Het opmerkelijke resultaat verwerkte zij tot de tentoonstelling ‘Knowledge is a source of pleasure’.  Kunath: ‘Wetenschappelijk onderzoek lijkt de dood voor elke vorm van romantiek te betekenen. Ik probeer die terug te halen door met andere ogen naar de collecties te kijken.’ De tentoonstelling is van 25 oktober tot en met 5 januari 2014 te zien in de hal van het Allard Pierson Museum in Amsterdam.

Universitaire collecties zijn het product van jaren, zo niet eeuwen wetenschappelijk onderzoek en onderwijs en van rijke universitaire tradities.  Isi Kunath ging op zoek naar bijzondere composities van voorwerpen die spontaan ontstaan op bijvoorbeeld het bureau van een conservator of in depots waar soms al tijden niemand meer is geweest.  Kunath: ‘Ik ontdekte prachtige voorwerpen in dozen die al jaren niet meer waren geopend. Van wiskundige modellen gemaakt van hout en garen tot een kopie van het dodenmasker van Schiller’.

De kunstenares fotografeerde ze met opzet  zonder flits of extra belichting. Dit resulteert in een grote verzameling van kunstzinnige zwart-wit foto’s, waarmee Kunath een duidelijk statement maakt. Zij is op de eerste plaats kunstenares en daarna pas fotograaf.

Kunath nam voor haar tentoonstelling een kijkje in de depots van de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. Deze omvatten onder meer het Allard Pierson Museum, de Bijzondere Collecties, de Artis Bibliotheek, het Theater Instituut en Museum Vrolik.

Deel dit