Instellingen Technische Universiteit Delft

Technische Universiteit Delft

De collecties van de TUD vertegenwoordigen de geschiedenis van het Technisch Wetenschappelijk onderwijs en onderzoek van de oudste Technische Universiteit in Nederland (gesticht in 1842). Er wordt gestreefd naar de vorming van een bedrijfscollectie, echter pas na verloop van anderhalve eeuw verzamelen. Hoewel nu getracht wordt te voorkomen dat de aandacht in de richting van discipline-georiënteerde collecties gaat, zijn er al op natuurlijke wijze collecties ontstaan rond bijzondere vakgebieden. Dit leidde tot zwaartepunten op de verzamelgebieden Geodesie (landmeten en waterpassen), Elektrotechniek (energietechniek en elektronica) en Rekenkunde ((elektro-)mechanische rekenmachines en computers). De TU Delft heeft recentelijk een programma gestart waarin het beheer en behoud van het erfgoed, alsmede de zichtbaarheid daarvan binnen en buiten de universiteitscampus een prominente plaats inneemt.

Trésor, bijzondere collecties

Het Trésor is de schatkamer van de TU Delft Library voor historische boeken, tijdschriften, kaarten, foto’s en prenten van vóór 1900. Ze zijn met name bijzonder vanwege hun ouderdom en zeldzaamheid. Daarnaast verzamelt het Trésor ook de productie van de TU Delft, zoals redevoeringen, dissertaties en collegedictaten. De collectie omvat circa 50.000 banden.

Trésor, bijzondere collecties

Prometheusplein 1 (gebouw 21)
2628 ZC  Delft

Telefoon: 015 27 85678
E-mail: library@tudelft.nl
Collecties online: tresor.tudelft.nl 

Contact- en bezoekinformatie: zie de website.

Naar de website

TU Delft Hortus Botanicus

Op een kwartier lopen vanaf het centrum van Delft, verscholen achter monumentale universiteitsgebouwen langs het Rijn-Schiekanaal, ligt aan de Julianalaan de Hortus Botanicus van de Technische Universiteit Delft. Het is een fraai en leerzaam stukje Delfts groengebied van 2,5 ha groot. Vroeger was de tuin bekend als ‘Cultuurtuin voor Technische Gewassen’, omdat het van oudsher veel nuttige of ‘technische’ planten herbergt.

De tuin dateert uit 1917. Er zijn onder meer een parkachtige bomentuin, een kassencomplex met tropische en subtropische planten, een kruidentuin en een ‘middentuin’ met een mooie collectie nuttige- en siergewassen. De tuin heeft haar eigen specialisaties in het kader van de nationale plantencollectie.

TU Delft Hortus Botanicus

Poortlandplein 6, Delft
Postadres: Julianalaan 67, 2628 BC Delft

Telefoon: 015 – 2782356
E-mail: reserveringbtd@tudelft.nl

Contact- en bezoekinformatie: zie de website.

Naar de website