Ga terug naar de vitrine

De ARCO

Trésor, bijzondere collecties

Collectie: Rekenapparatuur

De ARCO (Automatische Relais Calculator voor Optische berekeningen, 1947 – 1952) is de eerste in Nederland gemaakte computer. Hij is vanaf 1947 ontwikkeld door Willem van der Poel als afstudeeropdracht aan de TU Delft, en afgebouwd in 1952. Tot 1964 was de Testudo in gebruik bij de Technisch Physische Dienst van TNO voor het doorreken van lenzen. Hij werkte met behulp van telefoonrelais, waarvan er zo’n 600 in de machine waren verwerkt.

De computer was erg traag. Een optelling duurde 30 seconden en een vermenigvuldiging, deling of worteltrekking duurde 45 seconden. Daaraan ontleende de ARCO zijn bijnaam: Testudo (schildpad). De Testudo deed in 16 uur wat een optisch ontwerper in 8 uur zou kunnen. Maar hij was zeer betrouwbaar! ’s Middags om 5 uur werd de Testudo gevoerd met gegevens en de volgende morgen gaf de machine het resultaat terug.

Geen aanvullende informatie.

Trésor, bijzondere collecties

Het Trésor is de schatkamer van de TU Delft Library voor historische boeken, tijdschriften, kaarten, foto’s en prenten van vóór 1900. Ze zijn met name bijzonder vanwege hun ouderdom en zeldzaamheid. Daarnaast verzamelt het Trésor ook de productie van de TU Delft, zoals redevoeringen, dissertaties en collegedictaten. De collectie omvat circa 50.000 banden.

Trésor, bijzondere collecties Prometheusplein 1 (gebouw 21) 2628 ZC  Delft Telefoon: 015 27 85678 E-mail: library@tudelft.nl Collecties online: tresor.tudelft.nl  Contact- en bezoekinformatie: zie de website.
Naar de website
Trésor, bijzondere collecties is een onderdeel van de Technische Universiteit Delft