Gewina wordt honderd

Op 30 november viert Gewina, het genootschap voor wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis, zijn 100-jarig bestaan met een feestelijke dag in Museum Boerhaave in Leiden. Alle geïnteresseerden zijn uitgenodigd om die dag samen met Gewina te vieren, en om deel te nemen aan de activiteiten.

Dat geldt in het bijzonder voor het programmaonderdeel de ‘Levende Doos van Pandora’ (genoemd naar een rubriek uit ons tijdschrift Studium), waarin we iedereen uitnodigen om kort iets te vertellen over een wetenschapshistorisch object uit de collectie van Museum Boerhaave of uit eigen collectie.

Op deze dag met het motto ‘kennis maken’ kunnen bezoekers zich verdiepen in de rijke geschiedenis van het genootschap, zijn er korte presentaties van leden en vooraanstaande wetenschapshistorici rondom wetenschapshistorisch erfgoed, onthult het genootschap een nieuw logo en een jubileumboek, en wordt de eerste Huygens-Descartes scriptieprijs uitgereikt. De Groningse hoogleraar en wetenschapsfilosoof Trudy Dehue, bekend van tv-optredens en haar boek De depressie-epidemie. Over de plicht het lot in eigen hand te nemen (2008), verzorgt een lezing.

De dag is gratis toegankelijk voor leden, andere belangstellenden betalen 10 euro. ‘s Avonds is er een feestelijk diner in de sfeer van het oprichtingsjaar 1913 (kosten 30 euro). Graag inschrijven vóór 15 november via het inschrijfformulier op www.gewina.nl. Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Stichting Historia Medicinae, Museum Boerhaave en het Descartes Centre van de Universiteit Utrecht.

Voorlopig programma

Jubileumdag Gewina, 30 november 2013, Museum Boerhaave, 12.30-21.00 uur.

12:30-13:00 Ontvangst met koffie en taart

13:00-13:45 Plenaire opening (dagvoorzitter Frans van Lunteren)

Opening door Leen Dorsman (voorzitter Gewina) en Dirk van Delft (directeur Museum Boerhaave)

Onthulling nieuw logo

Aanbieden jubileumboek aan erelid Harry Snelders

Uitreiking scriptieprijs

13:45-15:00 Keynotelezing door Trudy Dehue (psycholoog en filosoof Universiteit Groningen), aansluitend discussie

15:00-17:00: feestelijk programma in het hele museum

Levende “Doos van Pandora”. Leden tonen hun favoriete wetenschapshistorische object op verschillende plekken in het museum.

Foto’s / filmvertoning in anatomisch theater

Gastsprekers in anatomisch theater: o.a. Klaas van Berkel, Wijnand Mijnhardt, Mart van Lieburg

17:00-18:30 Borrel

18:30-21:00 Diner 1913

Datum en tijd:  30 november 2013, 12.30-21.00 uur.

Plaats:  Boerhaave, Lange Sint Agnietenstraat 10, 2312 WC Leiden; www.museumboerhaave.nl

Voor meer informatie: Esther  van Gelder (esther.van.gelder@huygens.knaw.nl) of Marieke Hendriksen (m.m.a.hendriksen@rug.nl)

Deel dit