Expeditie Wikipedia -update

Het SAE-project Expeditie Wikipedia loopt op volle kracht, en zal in de lente van 2015 worden afgerond met een symposium en een publiekspresentatie van de verzamelde content. Sandra Fauconnier, Wikipedian in Residence, heeft nu bijna een jaar lang met SAE-leden en het Tropenmuseum samengewerkt om erfgoed over expedities voor een breed publiek toegankelijk te maken via Wikipedia. Wat is er tot nu toe in het project gebeurd?

Een selectie van foto’s, kaarten, expeditieverslagen en boek- illustraties is geüpload naar Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia. Deze beelddonatie omvat onder andere:

  • Ruim 400 foto’s van de Siboga-expeditie, van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam;
    Meer dan 200 gedigitaliseerde illustraties uit historische reisverslagen in de Jezuïetencollectie van de Universiteits- bibliotheek Maastricht;
  • Ruim 1000 bladzijden aan gedigitaliseerde publicaties van de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht; 17 foto’s over ruimte-onderzoek en de bouw van een ijshal van de TU Eindhoven.
  • Het Universiteitsmuseum Utrecht bereidt de donatie voor van een deel van haar gedigitaliseerde collectie. Voor het einde van het project wordt ernaar gestreefd om van iedere deelnemende partner een selectie afbeeldingen op Wikimedia Commons beschikbaar te stellen.

Tot nu toe zijn de afbeeldingen van SAE-partners als illustraties gebruikt in meer dan 200 Wikipedia-artikelen. Sinds begin 2014 zijn deze samen bijna 700.000 keer bekeken.
In oktober, november en december vond een aantal edit-a-thons plaats: publieke Wikipedia-schrijfmiddagen om artikelen over expedities op Wikipedia aan te vullen en te verbeteren, en om illustraties aan Wikipedia-lemma’s toe te voegen. In februari wordt de laatste georganiseerd in samenwerking met UvA Bijzondere Collecties (Amsterdam).

Sandra Fauconnier heeft daarnaast Wikipedia-gastcolleges verzorgd bij een aantal collegereeksen bij SAE-leden. In de lente lazen studenten van de Marble-cursus On Expedition ieder een historisch reisverslag uit de Jezuïetenbibliotheek van de universiteit, schreven hierover een bachelorscriptie en minstens één Wikipedia- artikel.

Uiteindelijk hebben de studenten samen bijna 20 Wikipedia- artikelen geschreven en verbeterd. Helen Piel blonk uit met haar Wikipedia-artikel over The Discovery of America, een jeugdboek uit 1781 door Joachim Heinrich Campe. Dit artikel werd op 10 juli uitgelicht op de homepage van de Engelstalige Wikipedia.

In september-oktober begeleidde Sandra een groep studenten van de minor Public History Digitaal aan de Universiteit Utrecht. De studenten schreven Wikipedia-artikelen rond de geologische expedities van de Utrechtse hoogleraren Arthur Wichmann en Louis Rutten, geïllustreerd met gedigitaliseerd erfgoed uit de collecties van het Universiteitsmuseum en de Universiteitsbibliotheek.

 

 

Deel dit