Collectie Universiteit Utrecht online

Bijzondere stukken uit de collectie van het Universiteitsmuseum Utrecht zijn vanaf vandaag online te zien en te bewonderen. Met de lancering van de vernieuwde website van het museum zijn ruim 5000 objecten online te raadplegen. Tot in detail kan er worden ingezoomd en kan het academisch erfgoed van de Universiteit Utrecht ontdekt worden.

Glasmodellen, preparaten en fotoarchieven

Bijzondere en opvallende collecties zoals de met de hand gemaakte glasmodellen van o.a. kwallen, zeeslakken en zeeanemonen van vader en zoon Blaschka uit 1882, of de preparaten van mens en dier uit de Bleulandcollectie, en foto’s uit de archieven van de Universiteit Utrecht. Alle objecten zijn tot in detail te zien. Aan de hand van opmerkelijke verhalen worden de museumstukken in een groter geheel geplaatst en laten ze belangrijke ontwikkelingen in de wetenschap zien.  ‘Met de lancering van deze website ontsluiten wij de schatkamer van de geschiedenis van de Universiteit Utrecht met bijzondere objecten uit meer dan 375 jaar onderzoek en onderwijs. Ruim 5000 objecten van het Utrechtse academisch erfgoed kunnen we nu delen met de buitenwereld. En dat is nog maar het begin’, aldus directeur Monique Mourits.

Haarscherpe details

De objecten zijn voorzien van beschrijvingen en hoge kwaliteit foto’s, hierdoor kan er tot in detail worden ingezoomd op de collectiestukken. Details die met het blote oog niet te zien zijn, kunnen haarscherp bekeken worden. De site toont selecties van gerelateerde objecten en bijbehorende verhalen. Dit alles brengt de collectie tot leven en laat de ontwikkeling van de Utrechtse wetenschap zien. Stukken die in het depot zijn opgeslagen, zijn op deze manier zichtbaar voor het publiek.

Ook de reguliere museuminformatie is in een nieuw jasje gestoken. De site is vanaf nu te zien op http://www.universiteitsmuseum.nl/collectie.

De collectiesite en het digitaliseren van de collectie is tot stand gekomen met steun van de Provincie Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds

Deel dit