Instellingen Universiteit van Amsterdam

Universiteit van Amsterdam

Veel verzamelaars, bibliotheken en erfgoedinstellingen hebben hun collecties in de loop van de tijd ondergebracht bij de Universiteit van Amsterdam. Ze vormen de bijzondere collecties. De archeologische collecties, ook in het bezit van de universiteit, werden lange tijd gescheiden beheerd in het Allard Pierson Museum. Sinds januari 2019 noemen we al deze erfgoedcollecties in één adem: de collecties van het Allard Pierson. Dagelijks gebruiken studenten, onderzoekers en liefhebbers de collecties voor bronnenonderzoek.

 

Allard Pierson

Het Allard Pierson beheert en presenteert de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. Onze specialisten delen hun kennis graag en de collecties zijn voor iedereen beschikbaar. Hier kun je terecht voor tentoonstellingen en evenementen, onderzoek en studie, ontmoetingen met kenners, vergaderruimtes, bibliotheken en een museumcafé en een winkel. In de vaste tentoonstelling Van Nijl tot Amstel maak je een tijdreis door tienduizend jaar cultuurgeschiedenis. De reis begint in het Oude Egypte en eindigt in het moderne Amsterdam.

Daarnaast zijn er twee grote tentoonstellingen per jaar te zien. In Allard Pierson Live, waar je ook de espressobar en de winkel vindt, kun je zelf aan de slag met collecties of genieten van een lezing.

Allard Pierson

Oude Turfmarkt 127-129
1012 GC Amsterdam

Algemene vragen:
Telefoonnummer receptie: +31(0)20 525 73 00
Telefoonnummer kassa: +31(0)20 525 5501
E-mailadres: info@allardpierson.nl

Naar de website

Museum Vrolik Amsterdam

De collectie van het Museum Vrolik vindt zijn oorsprong in de particuliere collectie normale anatomische, pathologisch anatomische, zoölogische en teratologische preparaten van professor Gerardus Vrolik (1775-1859) en zijn zoon professor Willem Vrolik (1801-1863). Na de dood van Willem dreigde de collectie te worden verkocht. Maar gelukkig wist een commissie uit de Amsterdamse burgerij haar in 1869 integraal te verwerven. De collectie werd overgedragen aan de gemeente en geplaatst in het Anatomisch Laboratorium van het Athenaeum Illustre, de voorloper van de UvA. De collectie is hierna steeds uitgebreid met schenkingen van andere particuliere collecties, zoals de collectie Hovius (een verzameling pathologische beenderen, geëxposeerd in een fraaie achttiende eeuwse kast) en de collectie Grevers (een tandheelkundige verzameling).
Museum Vrolik maakt deel uit van het landelijk netwerk Medisch Erfgoed.

Museum Vrolik

Faculteit der Geneeskunde Academisch Medisch Centrum (AMC)
Meibergdreef 15 1105 AZ Amsterdam

Telefoon: 020-5664927
E-mail: museumvrolik@amc.uva.nl

Naar de website

Universiteitsbibliotheek Amsterdam

De Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam omvat alle bibliotheken van de universiteit, van het Academisch Medisch Centrum en van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. De bibliotheken hebben een gemeenschappelijke taak, werken nauw met elkaar samen en vullen elkaar aan. De bibliotheek biedt via het netwerk toegang tot elektronische informatie en via de bibliotheeklocaties toegang tot informatie in gedrukte vorm. De taak van de bibliotheek en het streven naar de samenhang en samenwerking, zijn verwoord in het Mission Statement.

Nieuwe diensten worden veelal ontwikkeld in projecten. De Bibliotheek van de Universiteit werkt ook nauw samen met andere wetenschappelijke bibliotheken en organisaties op het gebied van de wetenschappelijke informatievoorziening, in binnen- en buitenland. De basis van de bibliotheek is gelegd in 1578, toen de boeken en manuscripten van katholieke kerkelijke instellingen in Amsterdam die aan de stadsregering waren vervallen, samengevoegd werden tot een Stedelijke bibliotheek.

De Vereniging van Vrienden van de UB bevordert de belangstelling voor de bibliotheek en biedt financiële ondersteuning bij de aankoop van bijzondere uitgaven.

Universiteitsbibliotheek Amsterdam

Singel 425
1012 WP Amsterdam

Telefoon: 020 – 525 2301
E-mail: secr-uba@uva.nl

Naar de website