Ga terug naar de vitrine

Prent zwart aapje

Allard Pierson

Collectie: Artis Bibliotheek

Prent Simia Nigra (zwart aapje)

Tekening door G. Edwards, gravure door I.M. Seligmann, ongedateerd kopergravure, met de hand ingekleurd. Dit zwarte aapje is afkomstig uit de Iconographia Zoologica. De collectie is in de negentiende eeuw begonnen door T.G. van Lidth de Jeude en voortgezet door R.T. Maitland. De ordening is op diersoort. Getracht werd van elke diersoort tenminste één afbeelding te hebben. In veel gevallen zijn er meer prenten van één soort. De prenten zijn opgeslagen in 226 houten boekdozen. De meest opvallende gouaches en aquarellen, zoals van Maria Sibylla Merian, worden bewaard in de zogenaaamde Notariskast. Een schatting van het aantal exemplaren is niet te geven en loopt uiteen van enkele tienduizenden tot meer dan 100.000.

Geen aanvullende informatie.

Allard Pierson

Het Allard Pierson beheert en presenteert de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. Onze specialisten delen hun kennis graag en de collecties zijn voor iedereen beschikbaar. Hier kun je terecht voor tentoonstellingen en evenementen, onderzoek en studie, ontmoetingen met kenners, vergaderruimtes, bibliotheken en een museumcafé en een winkel. In de vaste tentoonstelling Van Nijl tot Amstel maak je een tijdreis door tienduizend jaar cultuurgeschiedenis. De reis begint in het Oude Egypte en eindigt in het moderne Amsterdam.

Daarnaast zijn er twee grote tentoonstellingen per jaar te zien. In Allard Pierson Live, waar je ook de espressobar en de winkel vindt, kun je zelf aan de slag met collecties of genieten van een lezing.

Allard Pierson Oude Turfmarkt 127-129 1012 GC Amsterdam Algemene vragen: Telefoonnummer receptie: +31(0)20 525 73 00 Telefoonnummer kassa: +31(0)20 525 5501 E-mailadres: info@allardpierson.nl
Naar de website
Allard Pierson is een onderdeel van de Universiteit van Amsterdam