Op 14 november organiseert de SAE in samenwerking met de VSC en het Universiteitsmuseum Groningen een dag met als thema “Tussen wetenschap en kunst”. De dag vindt plaats in het Academiegebouw van de Universiteit Groningen.
Tijd: van 11:00 -17:00 uur, vanaf 10:00 uur inloop met koffie.
Plaats: Academiegebouw, Groningen
Bijwonen is gratis, aanmelden kan via: sae@uva.nl. Graag o.v.v. 14 november.
PROGRAMMA:
Rolf ter Sluis, directeur Universiteitsmuseum Groningen: In het Universiteitsmuseum loopt dit jaar het project: “Artificial: kunstenaars integreren kunst in de vaste collectie”. Daarin laten vier kunstenaars hun werk zien in de bovenzaal van het museum. In 2004 nodigde het museum Wim T. Schippers uit als gastconservator. Directeur Rolf ter Sluis vertelt over de dialoog tussen de kunstenaars en de Groningse collecties’.
Heerko Tieleman, kunstenaar, over zijn bijzondere plannenom zijn onderzoek naar de geschiedenis van het Gronings studentenleven weer te geven in beeld. Het werk van Heerko Tieleman bestaat uit hyperrealistische en surrealistische tekeningen/schilderijen.Hij doet zorgvuldig onderzoek naar mode, interieurs, auto’s, gebouwen en straatbeelden en is dan ook een trouwe gast van rijksarchieven in diverse gemeenten. Geïntrigeerd door het feit dat nagenoeg iedere digitale camera de mogelijkheid biedt om in ouderwetse sepiatonen foto’s te maken, doet Heerko in zijn werk als het ware het tegenovergestelde. Vergeelde foto’s worden moderne ‘kleurenfoto’s’. Alsof hij met een moderne camera om zijn nek in een tijdmachine is gestapt. http://www.heerko.nl/
Jolanda Oosterheert over de hoogleraarportretten van de RUG. Elke universiteit beschikt over een collectie hoogleraarportretten. Het is een genre op zich, waarin de geschiedenis van de portretkunst weerspiegeld wordt. Jolanda Oosterhout deed de eindredactie van het boek “in vol ornaat”, over vier eeuwen Groningse portretten. De portretten kunnen tijdens deze dag ook bekeken worden.
Marrigje Rikken, kunsthistorica (UL/UvA), over haar promotieonderzoek naar de manier waarop 16de en 17de eeuwse schilders bij het afbeelden van dieren gebruik maakten van de toen beschikbare natuurhistorische kennis. Zij is gespecialiseerd in 17de-eeuwse Nederlandse schilder- en prentkunst. Sinds 2006 tot eind 2008 werkte ze bij het Rijksmuseum als junior conservator 17de-eeuwse Nederlandse schilderijen.
Kunstenaar Arne Hendriks zal zich op door dag laten inspireren en een performance geven: Arne Hendriks is actief als onafhankelijk tentoonstellingsmaker en kunstenaar in het grensgebied tussen kunst en wetenschap. Tussen 2008 en 2010 was Arne Hendriks creative producer bij Platform21. Tijdens deze periode was hij intensief betrokken bij de inhoudelijke en productionele totstandkoming van projecten als Hacking IKEA, Repairing en Cooking & Constructing. Hij is tevens initiatiefnemer van The Incredible Shrinking Man, een project dat kunst en wetenschappelijk onderzoek met elkaar verbindt. http://www.the-incredible-shrinking-man.net/?page_id=286
Frans Ellenbroek, bioloog en beeldend kunstenaar, over “biologische evolutie van de kunsten: op zoek naar de basis van kunstgedrag”. Ellenbroek is de directeur van het Natuurmuseum Brabant, bioloog en kunstenaar. Zijn belangstelling voor natuur, kunst en de samenhang tussen die twee leidde tot de publicatie van een boek over de evolutiebiologische oorsprong van het menselijk kunstgedrag.http://www.fransellenbroek.nl
Geïnteresseerden kunnen tussen de middag de tentoonstelling “Artificial” bezoeken, in de bovenzaal van het Universiteitsmuseum Groningen. Het museum dat normaal gesloten is op maandag, wordt speciaal voor ons opengesteld.
Inclusief lunch & met borrel na afloop.