Wij zoeken een Wikipedian in Residence

Voor De grote Wikipedia Expeditie, een project van de Stichting Academisch Erfgoed, het Tropenmuseum Amsterdam en de Vereniging Wikimedia Nederland, zijn wij op zoek naar een  Wikipedian in Residence  die de Nederlandse Wikipedia gemeenschap weet te verbinden met universiteiten, musea en hun historische expeditiecollecties, en die het leuk vindt hiervoor het hele land te doorkruisen.

Vanaf eind 2013 zullen verschillende Nederlandse universiteiten en het Tropenmuseum met behulp van de Wikipediagemeenschap via Wikimedia Commons materiaal afkomstig van wetenschappelijke expedities en onderzoeksreizen digitaal beschikbaar stellen. Dit materiaal zal voorzien worden van contextuele informatie (geografisch, historisch, etc.) en ingezet worden voor Wikipedia-artikelen over de expedities, geschreven voor een algemeen publiek.

Wat doet de Wikipedian in Residence?

Als Wikipedian-in-Residence vorm je de belangrijkste schakel binnen dit traject. Je wordt voor een jaar aangesteld en je coördineert samen met de projectleider de activiteiten met de community. Je functioneert als liaison tussen de conservatoren en collectiebeheerders en de online gemeenschap. Je schrijft de artikelen niet zelf, maar bent de katalysator voor nieuwe content.

Samen met de deelnemende instellingen zorg je voor de selectie van het te doneren materiaal. Je helpt –indien nodig – met het beschikbaar stellen van dit materiaal en je zorgt dat content (op Wikipedia) verbeterd en aangevuld wordt. Door het organiseren van workshops, edit-a-thons en andere evenementen, activeer en motiveer je de Wikimediagemeenschap om met de inhoud aan de slag te gaan. Je maakt slim gebruik van de academische context, bijvoorbeeld door studenten bij het project te betrekken.

Door je sterke communicatieve vaardigheden weet je zowel de Wikipediagemeenschap als de conservatoren en collectiebeheerders aan je te binden. Als expert ben je in staat de deelnemende universiteiten op een overtuigende manier te informeren over de meerwaarde van open content, Wikipedia en de andere Wikimediaplatforms. Kortom: je bent als ervaren Wikipediaan in staat om de gemeenschap en de betrokken erfgoedinstellingen te enthousiasmeren voor dit project. Het gebruik van sociale media om het publiek te bereiken behoort tot je standaard repertoire.

Functie-eisen:

  • HBO+ werk- en denkniveau.
  • Interesse in wetenschapsgeschiedenis en cultuur.
  • Kennis van-, en affiniteit met erfgoedcollecties, musea en de academische wereld.
  • Netwerker, initiator, coördinator, teamspeler en facilitator.
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden en bereidheid om op regelmatige basis uitleg te geven over het gebruik van open content en Wikipedia.
  • Sterke organisatorische vaardigheden; in staat om bijeenkomsten en evenementen te organiseren en te begeleiden met Wikipedianen, bibliotheek- en archiefmedewerkers, studenten, scholieren, leden van historische verenigingen etc..
  • Goede kennis van de processen en communicatiekanalen binnen de Wikipediagemeenschap; je bent een ervaren bewerker van Wikipedia en/of aansluitende Wikiprojecten.
  • Bereidheid om regelmatig te reizen binnen Nederland;.
  • Beheersing van de Engelse taal in woord en geschrift op zakelijk niveau.

Arbeidsvoorwaarden:

Je wordt voor 24 uur per week en voor een periode van 1 jaar aangesteld, met als standplaats de Universiteit van Amsterdam. Aangezien het een landelijk project is, zal je veel rondreizen door Nederland. De functie wordt, afhankelijk van kennis en ervaring gewaardeerd in schaal 8, CAO Nederlandse Universiteiten, inclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Reiskosten worden vergoed.

Deze vacature is gesloten———————————————————————

 

Interesse? Stuur voor 14 oktober 2013 je brief en CV naar sae@uva.nl, o.v.v. vacature WIR. Meer informatie over de functie kan worden verkregen bij Frank Meijer, projectleider: f.t.meijer@uva.nl.

Deel dit