Ga terug naar de vitrine

Vliegend draakje

Universiteitsmuseum Utrecht

Collectie : opgezette dieren

Thema:  zoölogie

Materiaal:  organisch

Objecttype:  dierlijk materiaal droog

Omvang:  1000 objecten

Contact:  Dhr. Dr. P. H. Lambers

Vliegend draakje, plm. 1650.

Toen de tropen waren ontdekt, bloeide de handel tussen die streken en Europa op. De blanken waren niet alleen geïnteresseerd in specerijen en andere tropische handelsartikelen. Zeelui wilden ook mooie reisherinneringen meenemen en artikelen waar welgestelde Europese verzamelaars flink voor wilden betalen.

Bewoners van die verre landen ontdekten dat de blanken geld over hadden voor allerlei souvenirs. Vooral voor zeldzame dingen werd flink betaald. En dus werden er zeldzame zaken‚ gemaakt. Dit draakje is er een voorbeeld van. Voor een gedroogde rog betaalden de Europeanen weinig. Als zo’n rog werd omgevormd tot een niet bestaand dier, kreeg de maker veel meer. De vervalser heeft de tanden van de rog gebruikt om het draakje een dreigend gebit te geven.

Geen aanvullende informatie.

Universiteitsmuseum Utrecht

Utrecht – Kinderen doen proefjes in het Jeugdlab van het Universiteitsmuseum.

Het Universiteitsmuseum Utrecht beheert en ontsluit het academisch erfgoed van de Universiteit Utrecht en maakt het belang van wetenschap zichtbaar. Hierbij staan wetenschapseducatie en -communicatie centraal en maken we gebruik van de rijke collectie academisch erfgoed.
Het museum is ingebed in de Universiteit Utrecht, daardoor zijn er korte lijnen naar actueel onderzoek en is er nauwe samenwerking met wetenschappers van hoog niveau.
Het gaat in het Universiteitsmuseum niet zozeer om het overdragen van kennis, maar over het wetenschappelijk proces, de impact van wetenschappelijk onderzoek en het vergroten van begrip over hoe wetenschap werkt.

Universiteitsmuseum Utrecht Lange Nieuwstraat 106 3512 PN Utrecht Telefoon: 030-2538008 E-mail: Info.museum@uu.nl Overige contact- en bezoekinformatie: zie de website.
Naar de website
Universiteitsmuseum Utrecht is een onderdeel van de Universiteit Utrecht