Ga terug naar de vitrine

Tatoeage, 19de eeuw

Universiteitsmuseum Groningen

Collectie : medische collecties, pathologie 1900-1980

Thema:  pathologie

Materiaal:  organisch

Objecttype:  humaan materiaal droog, humaan materiaal nat

Omvang:  500 objecten

Contact:  Dhr. J. Le Grand

Tatoeage uit de collectie van Gerbrand Bakker, hoogleraar geneeskunde 1811 – 1828

De collectie bevat naast anatomische ook pathologische preparaten. Het grootste deel wordt gevormd door natte preparaten, delen van het menselijk lichaam die worden bewaard in een conserveringsvloeistof. Dan zijn er droge preparaten, waarbij de vaten van de organen zijn ingespoten met gekleurde was en later met kunststof. Het weefsel daaromheen droogde en werd met schellak bewerkt. Moderne, droge preparaten worden geplastineerd. Een andere vorm van preparaten zijn modellen van was en papier-maché. Ten slotte is er een collectie skeletten en schedels. De kern wordt gevormd door de privéverzamelingen van twee vooraanstaande medische wetenschappers uit de 18e eeuw, Petrus Camper en Pieter de Riemer. De collectie van Petrus Camper, hoogleraar geneeskunde van 1763-1774, en zijn zoon Adriaan Gilles Camper bestond uit anatomische-, vergelijkend anatomische- en biologische preparaten, fossielen, mineralen en instrumenten. Na Campers dood is de verzameling in 1820 aan de universiteit geschonken. Er zijn nog zo’n tweehonderd preparaten van Camper in de collectie. Een ander belangrijk deel bestaat uit de verzameling van de medisch wetenschapper Pieter de Riemer (1769-1831). Hij heeft zich vooral beziggehouden met anatomie, chirurgie en verloskunde. De verzameling De Riemer, die uit meer dan negenhonderd preparaten bestaat, kwam in 1831 bij de universiteit van Groningen terecht.

Geen aanvullende informatie.

Universiteitsmuseum Groningen

Het Universiteitsmuseum is de plaats waar de meest uiteenlopende verzamelingen van de Groningse universiteit zijn te zien, van anatomie tot zoologie. Het museum organiseert tentoonstellingen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en duikt ook in de geschiedenis van de universiteit en het studentenleven. Behalve deze museale collecties beheert het Universiteitsmuseum ook diverse andere collecties van de Groningse universiteit, zoals de portrettengalerij van hoogleraren. Het Universiteitsmuseum maakt wetenschap tot een avontuurlijke ontdekkingsreis.

Universiteitsmuseum Groningen Oude Kijk in ’t Jatstraat 7a 9712 EA Groningen Telefoon: 050-3635083 E-mail: universiteitsmuseum@rug.nl Contact collectiebeheer: drs. R. ter Sluis / r.ter.sluis@rug.nl Toegangsprijzen en bezoekinformatie: zie de website
Naar de website
Universiteitsmuseum Groningen is een onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen