Ga terug naar de vitrine

Tachymeter volgens Bogaerts

Trésor, bijzondere collecties

Collectie: Geodesie

Prototype van een instrument voor het digitaal bepalen van richtingen en afstanden (ca. 1970). Het instrument is ontwikkeld na het promotieonderzoek (1969) van M.J.M. Bogaerts. De tachymeter, ook wel totalstation genoemd, is gebouwd in een samenwerkingsverband tussen de TU Delft en NV Optische Industrie Oude Delft.

Het totalsation is een instrument dat tegenwoordig op elke bouwplaats gevonden wordt. Het is een combinatie van een klassieke theodoliet die hoeken meet, en een afstandsmeter. Door hoeken en afstanden tegelijk te meten kan het opgemeten terrein meteen in kaart worden gebracht.

In de collecties van de TU Delft bevinden zich zijn prototypes, inclusief ontwerpschema’s en tekeningen.

Geen aanvullende informatie.

Trésor, bijzondere collecties

Het Trésor is de schatkamer van de TU Delft Library voor historische boeken, tijdschriften, kaarten, foto’s en prenten van vóór 1900. Ze zijn met name bijzonder vanwege hun ouderdom en zeldzaamheid. Daarnaast verzamelt het Trésor ook de productie van de TU Delft, zoals redevoeringen, dissertaties en collegedictaten. De collectie omvat circa 50.000 banden.

Trésor, bijzondere collecties Prometheusplein 1 (gebouw 21) 2628 ZC  Delft Telefoon: 015 27 85678 E-mail: library@tudelft.nl Collecties online: tresor.tudelft.nl  Contact- en bezoekinformatie: zie de website.
Naar de website
Trésor, bijzondere collecties is een onderdeel van de Technische Universiteit Delft