Ga terug naar de vitrine

Stoel atelier Talashkino

Trésor, bijzondere collecties

Collectie: Sluyterman

Stoel met gelakte satijnhouten massieve zitting met half hout verbinding in massieve doorgaande rugleuning (1904). De voorpoten en regels, stijl en regelwerk zijn geconstrueerd met pen en gatverbinding en zichtbare deuvels. De verbindingsregel tussen de voorpoten en rugleuning gaat door de rugleuning heen en is met een spie vastgezet. De twee houten wielen draaien om een as, die in de rugleuning zit. De rugleuning heeft aan de bovenzijde vlaksnijwerk in de vorm van een lopend motief van gestileerde vogeltjes op blokjes die in groen en kobalt zijn gebeitst. Deze kleuren zijn ook toegepast voor het snijwerk op de voorpoten in de vorm van ringen.

De stoel is ontworpen in 1904 door Alexej Prokofjevitsj Zinovjev. Ze maakt deel uit van een collectie van 10 meubelstukken volgens de ontwerpen van de invloedrijke kunstenaarskolonie van prinses Maria Tenisheva in het Russische plaatje Talashkino (1894 – 1912). De kunstenaars verwierpen de academische traditionele kunst en grepen terug op nationalistische en folkloristische elementen. De meubelstukken worden gesierd door gestileerde vormen, zoals van de zonnevogel (zar-ptitza) die voorkomt in Russische verhalen. Stravinsky’s Sacre du Printemps is voor een groot deel in deze kunstenaarskolonie geschreven.

Geen aanvullende informatie.

Trésor, bijzondere collecties

Het Trésor is de schatkamer van de TU Delft Library voor historische boeken, tijdschriften, kaarten, foto’s en prenten van vóór 1900. Ze zijn met name bijzonder vanwege hun ouderdom en zeldzaamheid. Daarnaast verzamelt het Trésor ook de productie van de TU Delft, zoals redevoeringen, dissertaties en collegedictaten. De collectie omvat circa 50.000 banden.

Trésor, bijzondere collecties Prometheusplein 1 (gebouw 21) 2628 ZC  Delft Telefoon: 015 27 85678 E-mail: library@tudelft.nl Collecties online: tresor.tudelft.nl  Contact- en bezoekinformatie: zie de website.
Naar de website
Trésor, bijzondere collecties is een onderdeel van de Technische Universiteit Delft