Ga terug naar de vitrine

Staatsieportret Willem II

Trésor, bijzondere collecties

Collectie: College van Bestuur

Koning Willem II regeerde vanaf 1840 aanvankelijk als conservatief vorst die elke grondwetswijziging tegenhield. Hij werd in 1848, mede door toedoen van de golf van revoluties die door Europa trok, plotseling erg liberaal en steunde Rudolf Thorbecke bij het tot stand brengen van de nieuwe Grondwet. Willem II richtte in 1842 de Koninklijke Academie voor Civiel Ingenieurs op, de voorloper van de huidige TU Delft.

Het schilderij (1844) is van de hand van Jean Babtiste van der Hulst. Van der Hulst heeft meerdere schilderijen gemaakt van Willem II en zijn familie. Hiervan zijn de meesten nog in het bezit van de Koninklijke familie. Enkele hangen in het Paleis het Loo.

Geen aanvullende informatie.

Trésor, bijzondere collecties

Het Trésor is de schatkamer van de TU Delft Library voor historische boeken, tijdschriften, kaarten, foto’s en prenten van vóór 1900. Ze zijn met name bijzonder vanwege hun ouderdom en zeldzaamheid. Daarnaast verzamelt het Trésor ook de productie van de TU Delft, zoals redevoeringen, dissertaties en collegedictaten. De collectie omvat circa 50.000 banden.

Trésor, bijzondere collecties Prometheusplein 1 (gebouw 21) 2628 ZC  Delft Telefoon: 015 27 85678 E-mail: library@tudelft.nl Collecties online: tresor.tudelft.nl  Contact- en bezoekinformatie: zie de website.
Naar de website
Trésor, bijzondere collecties is een onderdeel van de Technische Universiteit Delft