Ga terug naar de vitrine

Spoorbrug bij Zaltbommel

Trésor, bijzondere collecties

Collectie: Weg- en waterbouwkunde

De stalen vakwerkbrug uit 1869 is 865 meter lang en maakt deel uit van het spoorwegtraject Utrecht – ’s Hertogenbosch. Hij wordt gesteund door 10 peilers waarbij 3 overspanningen van 125 meter en 8 van 61 meter ontstaan. Na de oorlog is de brug omgedoopt tot Dr. W. Hupkesbrug naar dr.ir. Willem Hupkes (1880 – 1965) oud directeur van de Nederlandse spoorwegen die uit verzet tegen de Duitsers in 1944 de spoorwegstaking organiseerde.

Het schilderij (1873 – 1878) maakt deel uit van een collectie van 6 schilderijen van spoorbruggen die gemaakt zijn in opdracht van Rijkswaterstaat om aan te geven dat hetgeen er door Rijkswaterstaat verricht was meer dan de moeite waard was om te vereeuwigen door bekwame Nederlandse schilders. De schilderijen zijn van de bekende Nederlandse schilders Christiaan Cornelis Kannemans en A.W. Stortenbeeker en zijn allen ongeveer 4 meter breed. Ze tonen een panoramisch overzicht over lange spoorbruggen, en hebben daarmee de techniek tot onderwerp en niet in de eerste plaats de romantiek van het schuimende water, de Hollandse luchten, of het de weidsheid van het open zeegat.

Geen aanvullende informatie.

Trésor, bijzondere collecties

Het Trésor is de schatkamer van de TU Delft Library voor historische boeken, tijdschriften, kaarten, foto’s en prenten van vóór 1900. Ze zijn met name bijzonder vanwege hun ouderdom en zeldzaamheid. Daarnaast verzamelt het Trésor ook de productie van de TU Delft, zoals redevoeringen, dissertaties en collegedictaten. De collectie omvat circa 50.000 banden.

Trésor, bijzondere collecties Prometheusplein 1 (gebouw 21) 2628 ZC  Delft Telefoon: 015 27 85678 E-mail: library@tudelft.nl Collecties online: tresor.tudelft.nl  Contact- en bezoekinformatie: zie de website.
Naar de website
Trésor, bijzondere collecties is een onderdeel van de Technische Universiteit Delft