Ga terug naar de vitrine

Repetitiecirkel volgens Borda

Trésor, bijzondere collecties

Collectie: Geodesie

De repetitiecirkel is ontworpen door Jean-Charles de Borda rond 1787. Het is een instrument om hoeken te meten in het landschap en langs de weg van de driehoeksmetingen een land in kaart te brengen. De repetitiecirkel heeft als eigenschap dat het de afleesfout sterk kan verkleinen door de opgemeten hoek heel groot te maken door de kijkers steeds wisselend op de oriëntatiepunten te richten.

De repetitiecirkel van de TU Delft is vermoedelijk aangeschaft door Jan Hendrik van Swinden bij de instrumentmakerij van Étienne Lenoir in Parijs en gebruikt door Cornelis R.Th. baron Krayenhoff om er als eerste een kaart van geheel Nederland mee te maken, of beter gezegd: van de Bataafse Republiek. Hij begon zijn metingen in Duinkerken, op de plek waar Delambre en Méchain hun werk aan de opmeting van de lengte van de meridiaan van Parijs beëindigd hadden. Het instrument is via de Rijkscommissie voor Graadmeting en Waterpassing in Delft terecht gekomen.

Geen aanvullende informatie.

Trésor, bijzondere collecties

Het Trésor is de schatkamer van de TU Delft Library voor historische boeken, tijdschriften, kaarten, foto’s en prenten van vóór 1900. Ze zijn met name bijzonder vanwege hun ouderdom en zeldzaamheid. Daarnaast verzamelt het Trésor ook de productie van de TU Delft, zoals redevoeringen, dissertaties en collegedictaten. De collectie omvat circa 50.000 banden.

Trésor, bijzondere collecties Prometheusplein 1 (gebouw 21) 2628 ZC  Delft Telefoon: 015 27 85678 E-mail: library@tudelft.nl Collecties online: tresor.tudelft.nl  Contact- en bezoekinformatie: zie de website.
Naar de website
Trésor, bijzondere collecties is een onderdeel van de Technische Universiteit Delft