Ga terug naar de vitrine

Pyrometer van Van Musschenbroek

Universiteitsmuseum Utrecht

Collectie : reken- en meetinstrumentenThema:  natuurkunde, wiskunde, Materiaal anorganisch

Objecttype:  instrumenten

Omvang:  500 objecten

Contact:  Dhr. T. Cocquyt

De pyrometer of vuurmeter Van Musschenbroek dateert van ca. 1729.

In die tijd hielden diverse onderzoekers zich bezig met de uitzetting van allerlei stoffen bij verwarming. Van Musschenbroek liet dit instrument maken om kwalitatief onderzoek naar het verschijnsel te kunnen doen. De ingespannen metalen staaf wordt door een (nu ontbrekende) brander met spiritusvlammen verwarmd, de mate van verwarming is te regelen. De uitzetting van de staaf kan met een heugel en een raderwerk nauwkeurig gemeten worden.

Geen aanvullende informatie.

Universiteitsmuseum Utrecht

Utrecht – Kinderen doen proefjes in het Jeugdlab van het Universiteitsmuseum.

Het Universiteitsmuseum Utrecht beheert en ontsluit het academisch erfgoed van de Universiteit Utrecht en maakt het belang van wetenschap zichtbaar. Hierbij staan wetenschapseducatie en -communicatie centraal en maken we gebruik van de rijke collectie academisch erfgoed.
Het museum is ingebed in de Universiteit Utrecht, daardoor zijn er korte lijnen naar actueel onderzoek en is er nauwe samenwerking met wetenschappers van hoog niveau.
Het gaat in het Universiteitsmuseum niet zozeer om het overdragen van kennis, maar over het wetenschappelijk proces, de impact van wetenschappelijk onderzoek en het vergroten van begrip over hoe wetenschap werkt.

Universiteitsmuseum Utrecht Lange Nieuwstraat 106 3512 PN Utrecht Telefoon: 030-2538008 E-mail: Info.museum@uu.nl Overige contact- en bezoekinformatie: zie de website.
Naar de website
Universiteitsmuseum Utrecht is een onderdeel van de Universiteit Utrecht