Ga terug naar de vitrine

Microscoop van Harting

Universiteitsmuseum Utrecht

Collectie : microscopie

Thema: natuurkunde

Materiaal: anorganisch

Objecttype: instrumenten

Omvang: 1100 objecten

Contact: Dhr. T. Cocquyt (?)

Microscoop van Pieter Harting (1812-1885). Gemaakt omstreeks 1839.

Microscoop volgens Wollaston, gewijzigd door Harting. Verpakt in een houten kistje met een lade waarin het instrument opgeborgen kan worden. Het eigenlijke microscoop bestaat uit een messing cylinder die op de kist geschroefd wordt. Onderin de cylinder bevindt zich een opening waarachter de verlichtingsspiegel, in de cylinder zelf de condensorlens. Op de cylinder een eenvoudige tafel met een wegklapbaar diafragma. Aan de cylinder is via een messing brug een in hoogte verstelbare lenshouder aangebracht.

Harting gebruikte bij dit microscoop kleine glazen bolletjes als lens. Hij smolt ze zelf door een dun glazen staafje in een spiritusvlam te verhitten. Aan het einde vormt zich dan een klein glazen bolletje. Dit smolt hij vervolgens vast in een dun stukje platina. Zulke lensjes kende men al in de zeventiende eeuw; er zijn heel hoge vergrotingen mee te bereiken. Nadeel is dat het erg lastig en vermoeiend is om er mee te werken.

Geen aanvullende informatie.

Universiteitsmuseum Utrecht

Utrecht – Kinderen doen proefjes in het Jeugdlab van het Universiteitsmuseum.

Het Universiteitsmuseum Utrecht beheert en ontsluit het academisch erfgoed van de Universiteit Utrecht en maakt het belang van wetenschap zichtbaar. Hierbij staan wetenschapseducatie en -communicatie centraal en maken we gebruik van de rijke collectie academisch erfgoed.
Het museum is ingebed in de Universiteit Utrecht, daardoor zijn er korte lijnen naar actueel onderzoek en is er nauwe samenwerking met wetenschappers van hoog niveau.
Het gaat in het Universiteitsmuseum niet zozeer om het overdragen van kennis, maar over het wetenschappelijk proces, de impact van wetenschappelijk onderzoek en het vergroten van begrip over hoe wetenschap werkt.

Universiteitsmuseum Utrecht Lange Nieuwstraat 106 3512 PN Utrecht Telefoon: 030-2538008 E-mail: Info.museum@uu.nl Overige contact- en bezoekinformatie: zie de website.
Naar de website
Universiteitsmuseum Utrecht is een onderdeel van de Universiteit Utrecht