Ga terug naar de vitrine

Maskeradekostuum

Academisch Historisch Museum

Collectie: Academisch Historisch Museum

Van 1825 tot 1935 werden er ter gelegenheid van universitaire lustra en eeuwfeesten regelmatig maskerades georganiseerd in Leiden. De maskerade van 1905 had als onderwerp ‘De intogt van Willem III te s’Gravenhage in 1691’.

Voor het ontwerp van de kostuums en het decor van het toneelstuk werd Anton Molkenboer aangetrokken. Molkenboer had daarbij een waar ‘gesamtkunstwerk’ voor ogen. Het kostuum van Willem III, in de stijl van Louis XIV, werd gedragen en bekostigd door student S.N.B. Halbertsma.

Maskeradekostuum Willem III, 1905. Fluweel, Brussels kant en goudlamé.

Adres: Academisch Historisch Museum Academiegebouw Universiteit Leiden Rapenburg 73 2311 GJ Leiden telefoon: 071 5271210 (portiersloge) of 071- 5275749 E-mail: academiegebouw@ics.leidenuniv.nl

Academisch Historisch Museum

Voor de universitaire collectie van het Academisch Historisch Museum is geen passender plek te bedenken dan het Academiegebouw, het oudste onderkomen van de Universiteit Leiden. Dit gebouw huisvest sinds 1575 de Universiteit Leiden. In een museaal lint zijn de objecten verweven met de geschiedenis van de verschillende ruimtes. Zo is de toga van Cleveringa met een fragment uit de verzetsrede van 1940 en de Leidse zegetocht van Churchill op film te zien in de togakamer. Bij het schilderij van de stichter Willem van Oranje in de Senaatskamer is in het karpet een zin te lezen uit de brief waar hij het voorstel deed voor de oprichting van de Leidse universiteit als ‘bewaernisse der gantscher landen’. Het paarse tapijt is vormgegeven door de bekende typograaf Gerard Unger in de Leidse letter.

De opstelling van het Academisch Historisch Museum is niet publiek toegankelijk. Beperkte openstelling tijdens Open Monumentendag.

Academisch Historisch Museum Academiegebouw, Universiteit Leiden Rapenburg 73 2311 GJ Leiden Telefoon: 071 5271210 (portiersloge) of 071- 5275749 E-mail: academiegebouw@ics.leidenuniv.nl
Naar de website
Academisch Historisch Museum is een onderdeel van de Universiteit Leiden