Ga terug naar de vitrine

Kong

Universitaire bibliotheken Leiden

Collectie: Bijzondere Collecties

Letters die zich aaneenrijgen tot complexe patronen, een ordening van haast wiskundige aard zonder ooit rigide te worden en een rijk kleurgebruik zijn kenmerkend voor het werk van Richard Niessen. Niessen is een grafisch vormgever die het hele tot zijn beschikking staande arsenaal van letters, logo’s en kleuren combineert tot weelderige beelden en daarmee de grenzen van zijn vak overschrijdt. Vormgever, illustrator of beeldend kunstenaar, Niessen ontsnapt eenvoudig aan elke beperking.

De kunstenaar gaat nog verder: zijn werk verlaat de wereld van het tweedimensionale vlak en wordt onderdeel van grootschalige installaties die eruit zien als een typografische stad: de vormgever als architect. Zelf gebruikt Niessen daarvoor de benaming Typographic Masonry (typografisch metselwerk). Hoewel die naam geen dwangbuis mag worden: creativiteit verdraagt geen inperkingen, slechts de opdracht stelt grenzen.

In dit affiche stapelen zich de letters K O N G tot hoog oprijzende gebouwen die zijn afgezet tegen een lucht van verglijdende kleuren. Het affiche is ontworpen voor de opening van designwinkel Kong in Mexico City waarbij, naar eigen zeggen, niet alleen een beroemde filmaap maar ook verschillende computerspelletjes een inspiratiebron vormden

Geen aanvullende informatie.

Universitaire bibliotheken Leiden

Sinds 2010 beschikt de Universiteitsbibliotheek Leiden over een nieuwe tentoonstellingsruimte, waar het hele jaar door bijzondere boeken en prenten uit de collecties getoond worden, steeds binnen een ander thema. Toegang is gratis.

Manuscript of the Tuibeitu, probably 18th century , Collection Leiden University Libraries

 

Universitaire bibliotheken Leiden Witte Singel 27 (WSD-gebouw 1169) 2311 BG Leiden Postbus 9501 2300 RA Leiden Contactpersoon: Erik Weber Telefoon: 071-5271585 Bezoekinformatie en locaties : zie de website
Naar de website
Universitaire bibliotheken Leiden is een onderdeel van de Universiteit Leiden