Kistje tandheelkundige instrumenten dat eigendom was van Marie Louise, de tweede vrouw van keizer Napoleon, 1828
Lang voordat suiker onze gebitten kon aantasten, hadden de mensen al last van tand- en kiespijn. Het gebit kon beschadigd raken door een val, een vechtpartij, een steentje in het brood. Tot na 1850 werden er geen tandartsen opgeleid aan universiteiten. Wie kiespijn had, probeerde eerst het leed zelf te verzachten, met een kruidnagel in de holle kies, of spoelen met jenever. Als huiselijke middeltjes niet hielpen, ging men naar de chirurgijn of naar de kiezentrekker op de kermis.
Vorsten lieten hun lijfarts hun gebit verzorgen. Die van Marie Louise kon de instrumenten uit dit kistje gebruiken.
Geen aanvullende informatie.
Het Universiteitsmuseum Utrecht beheert en ontsluit het academisch erfgoed van de Universiteit Utrecht en maakt het belang van wetenschap zichtbaar. Hierbij staan wetenschapseducatie en -communicatie centraal en maken we gebruik van de rijke collectie academisch erfgoed.
Het museum is ingebed in de Universiteit Utrecht, daardoor zijn er korte lijnen naar actueel onderzoek en is er nauwe samenwerking met wetenschappers van hoog niveau.
Het gaat in het Universiteitsmuseum niet zozeer om het overdragen van kennis, maar over het wetenschappelijk proces, de impact van wetenschappelijk onderzoek en het vergroten van begrip over hoe wetenschap werkt.