Ga terug naar de vitrine

De Heilige Apollonia

Universiteitsmuseum Utrecht

Collectie: Universiteitsmuseum Utrecht

Apollonia leefde tot 249 na Christus in Alexandrië. Zij was christin en weigerde terug te keren tot het heidense geloof van de Romeinen. Daarvoor werd zij veroordeeld tot de brandstapel, maar eerst werden haar de tanden uit de mond geslagen. Zij werd de beschermheilige van mensen die tand- en kiespijn hadden en van de tandartsen. Ze wordt meestal afgebeeld met een tang in de ene hand en een palmtak in de andere. In de tang zit vaak een tand of kies. De heilige Apollonia wordt vooral sinds de zestiende eeuw veel aangeroepen door mensen met tand- en kiespijn. Haar feestdag is 9 februari.

Geen aanvullende informatie.

Universiteitsmuseum Utrecht

Utrecht – Kinderen doen proefjes in het Jeugdlab van het Universiteitsmuseum.

Het Universiteitsmuseum Utrecht beheert en ontsluit het academisch erfgoed van de Universiteit Utrecht en maakt het belang van wetenschap zichtbaar. Hierbij staan wetenschapseducatie en -communicatie centraal en maken we gebruik van de rijke collectie academisch erfgoed.
Het museum is ingebed in de Universiteit Utrecht, daardoor zijn er korte lijnen naar actueel onderzoek en is er nauwe samenwerking met wetenschappers van hoog niveau.
Het gaat in het Universiteitsmuseum niet zozeer om het overdragen van kennis, maar over het wetenschappelijk proces, de impact van wetenschappelijk onderzoek en het vergroten van begrip over hoe wetenschap werkt.

Universiteitsmuseum Utrecht Lange Nieuwstraat 106 3512 PN Utrecht Telefoon: 030-2538008 E-mail: Info.museum@uu.nl Overige contact- en bezoekinformatie: zie de website.
Naar de website
Universiteitsmuseum Utrecht is een onderdeel van de Universiteit Utrecht