Ga terug naar de vitrine

Computermodel theepot

UvA Bijzondere Collecties

Collectie: Computermuseum

Met de introductie van de Tektronix 4010 familie van graphics terminals (ca 1972) is de computer graphics industrie van start gegaan. Plaatjes die op het scherm verschenen werden berekend op een mainframe computer die best aan de andere kant van de wereld kon staan; de programma- cq beeldgegevens gingen per telefoonlijn heen en terug. De foto, genomen van het scherm van een 4014 terminal in het Computermuseum, geeft een goede indruk van het soort en de kwaliteit van de (niet bewegende!) plaatjes. De terminals werden vooral veel gebruikt voor Computer Aided Design; hele vliegtuigen zijn ermee ontworpen.

Geen aanvullende informatie.

UvA Bijzondere Collecties

De Bijzondere Collecties omvatten het erfgoed van de Universiteit van Amsterdam. De ruim duizend deelcollecties bestaan uit zeldzame en kostbare boeken, manuscripten, prenten, foto’s en nog veel meer. Met internationaal vermaarde verzamelingen op het gebied van boekgeschiedenis, Joodse cultuur, kerkgeschiedenis, cartografie, letterkunde, grafische vormgeving en zoölogie is dit een van de grote erfgoedbibliotheken in Europa.

Het erfgoed in de Bijzondere Collecties vertegenwoordigt vele disciplines in wetenschap en kunst en telt tal van onvervangbare werken met museale kwaliteit, van eeuwenoud tot hedendaags. De verzamelingen staan ten dienste van onderwijs en onderzoek, maar ook van een algemeen publiek. Stukken kunnen geraadpleegd worden in de moderne onderzoekzaal en via online beeldbanken. Ze worden uitgelicht in tentoonstellingen, lezingen en presentaties.

UvA Bijzondere Collecties Oude Turfmarkt 129 1012 GC Amsterdam Telefoon: 020–525 7300 E-mail: ub-baliebc@uva.nl
Naar de website
UvA Bijzondere Collecties is een onderdeel van de Universiteit van Amsterdam