SAE symposium & Dijksterhuislezing 2017
Op 13 oktober 2017 organiseert de SAE haar jaarlijkse symposium en Dijksterhuislezing, in samenwerking met de Universiteit Leiden. De Dijksterhuislezing zal dit jaar worden uitgesproken door Scaligerhoogleraar Prof. dr. Erik Kwakkel onder de titel: “Academisch Erfgoed in het digitale tijdperk: Wat wil de gebruiker?”
Datum
Vrijdag 13 oktober 2017
Plaats
Academiegebouw Universiteit Leiden, klein auditorium
Rapenburg 73, Leiden
Aanvang
13.30 uur. Inloop vanaf 13.00 uur.
Programma
- 12.30 - 13.00
Rondleiding Asian Library
Voorafgaand aan het symposium wordt er een rondleiding gegeven door de Asian Library, onder leiding van Kurt de Belder, directeur Universitaire Bibliotheken Leiden. - 13.00 - 13.30
Inloop & registratie
- 13.30 - 16.00
Symposium Academisch Erfgoed in internationaal perspectief
In het kader van het Azië jaar in Leiden richt het symposium zich op het thema: Academisch erfgoed in een internationaal perspectief. Met als centrale vraag: hoe verhoudt het Nederlands academisch erfgoed zich tot de rest van de wereld?
Met bijdragen van:
- Column door Steph Scholten, directeur Hunterian Museum & Art Gallery, Glasgow.
- Jos van Beurden, affiliated researcher Vrije Universiteit Amsterdam (www.josvanbeurden.nl). Over de toekomst van koloniale collecties.
- Gert Oostindie, directeur Koninklijk Instituut voor Taal Land en Volkenkunde, Leiden. Over gedeeld academisch erfgoed.
- Sarah Dellmann, onderzoekster en lecturer Universiteit Utrecht. Over het internationale karakter van glasdia-collecties.
- 16.00 - 16.15
Pauze
- 16.15 - 17.00
Dijksterhuislezing 2017 door Prof. dr. Erik Kwakkel, Scaligerhoogleraar aan de Universiteit Leiden.
Academisch Erfgoed in het digitale tijdperk: Wat wil de gebruiker?
Universitaire erfgoedbeheerders in Nederland zijn druk bezig hun bezit te digitaliseren: facsimile’s van kranten, boeken en documenten komen in hoog tempo online beschikbaar. Als actief gebruiker van deze online collecties richt professor Erik Kwakkel zich in zijn lezing op twee vragen: Waarom digitaliseer je als erfgoedbeheerder je bezit? Wat wil de gebruiker doen met de digitale surrogaten die online beschikbaar komen?
Idealiter zijn de antwoorden op deze vragen hetzelfde, maar dat blijkt niet altijd zo te zijn. Op basis van ervaringen van de spreker gaat deze lezing in op de wens van de gebruiker en de beperkingen die zorgen voor een discrepantie tussen de hierboven gestelde vragen.
- 17.00
Borrel
Faculty Club, Universiteit Leiden