De sterren van de hemel

De Sterren van de hemel- een middag met fotografie, sterrenkunde en muziek

Op 6 maart is in Huis Marseille de tentoonstelling First Light: Fotografie & Astronomie geopend, waarin bijzondere historische foto’s uit de academische depots worden gecombineerd met de meest spectaculaire beelden gemaakt door bekende (ruimte)telescopen zoals de Hubble. In het kader hiervan organiseert Huis Marseille in samenwerking met Felix Meritis, De Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA) en de Stichting Academisch Erfgoed (SAE) een middag over de relatie tussen kunst (beeldvorming) en sterrenkunde.

Op het programma staan lezingen van Peter Barthel (hoogleraar astrofysica Rijksuniversiteit Groningen), Huib Zuidervaart (Huygens Instituut), Rob van Gent (NWO onderzoeker project Nederlandse Hemelcartografie /Universiteit Utrecht), Huib Henrichs (sterrenkundige UvA/VU), Saskia Asser (conservator Huis Marseille). Aan bod komen o.a. oude hemelkaarten, het astronomisch observatorium van Felix Meritis en de geheimen van het fotografisch astronomisch erfgoed.

Tevens vindt een ‘huwelijk’ plaats tussen muziek en sterrenkunde: de uitvoering van een aantal op de astronomie geïnspireerde composities door Huib Henrichs en het vermaarde Grieg Pianoduo (bestaande uit pianisten Elles van der Heiden en Siebert Nix).

Na afloop nodigt Huis Marseille u uit voor een bezichtiging van de tentoonstelling First light.

Datum: 11 april 2010

Locatie: Felix Meritis, Amsterdam

Aanvang: 13:00

Toegang: € 7,50

(tevens toegangsbewijs voor de tentoonstelling in Huis Marseille)