SAE-bijeenkomst: Dicht dat zwarte Gat!

Op donderdag 25 mei 2023 wordt tijdens het symposium de nieuwe handreiking Dicht dat zwarte gat! gepresenteerd in Rijksmuseum Boerhaave.  

UTwente sluit zich aan bij de SAE

Vanuit de wens om meer structuur aan te brengen in het behoud van zijn rijke historie sluit de Universiteit Twente zich aan bij de SAE. “Ik ben verheugd dat ook de UT besloten heeft toe te treden tot de SAE,” reageert de voorzitter van het bestuur van de SAE, Dymph van den Boom.

Dijksterhuislezing 2021

Op donderdag 11 november organiseert de SAE  haar jaarlijkse symposium en Dijksterhuislezing in samenwerking met de TU Delft Library & Studium Generale. Het thema van de lezing is Revisiting Heritage in the digital age.

Lecture – The return of a Benin bronze

Op 25 maart 2021 maakte de Universiteit van Aberdeen bekend dat zij een “Benin Bronze” uit hun bezit zal teruggeven aan Nigeria. Het is voor het eerst dat een kunstwerk uit deze geroofde collectie werkelijk wordt geretourneerd. Op vrijdag 21 mei zal Neil Curtis, hoofd musea en bijzondere collecties van de universiteit van Aberdeen, uitgebreid ingaan op deze casus in zijn lezing:   Reflection on a repatriation: the return of a Benin bronze from the University of Aberdeen

Opname Dijksterhuislezing 2020

Op vrijdag 13 november organiseerde de SAE haar Symposium en Dijksterhuislezing in samenwerking met de Vrije Universiteit. De Dijksterhuislezing werd uitgesproken door Prof. Dr. Jaqueline Bel, Hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde. (Multatuli Leerstoel).  Bekijk  hier de opname van de lezing.

Workshop Digital after the crisis

Short term effects and long term impacts of COVID-19 on online collections and usage of digital tools for academic heritage. Universeum workshop, georganiseerd door SAE, Université de Strasbourg, Humboldt-Universität.

SAE Symposium & Dijksterhuislezing 2019

Op vrijdag 8 november organiseert de SAE haar jaarlijkse symposium en Dijksterhuislezing in samenwerking met Tilburg University. Het thema van de middag is Erfgoed & Verbeelding van de Sociale Wetenschappen.

Symposium Geprojecteerde wereld

Studiedag over glasdia’s, toverlantaarnplaatjes en ander projectiemateriaal in Nederlandse academische en andere erfgoed collecties. Georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met de SAE, het Nederlands Fotogenootschap (NFg) en Scherptediepte.

Researcher meets Curator

Conference on the trends in scientist biographies and its consequences for curators, archivists and researchers of university and scientific collections.

SAE Symposium & Dijksterhuislezing 2018

Dit jaar organiseert de SAE haar symposium en Dijksterhuislezing in samenwerking met Wageningen University. De vijftiende Dijksterhuislezing zal op vrijdag 12 oktober worden uitgesproken door prof. Adriaan Geuze, landschapsarchitect en buitengewoon hoogleraar Wageningen University. 

Studiedag – Biografie van het Universiteitsgebouw

In het kader van een nieuw project rondom universiteitsgebouwen organiseert de SAE op dinsdag 3 juli een studiedag Biografie  van het Universiteitsgebouw. Tijdens deze middag willen we met verschillende deskundigen op het gebied van bouwkunde, architectuur- , wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis van gedachten wisselen over dit onderwerp. We vragen collega’s met ons mee te denken en om ons te voeden voor het projectplan.

SAE symposium & Dijksterhuislezing 2017

Op 13 oktober 2017 organiseert de SAE haar jaarlijkse symposium en Dijksterhuislezing, in samenwerking met de Universiteit Leiden. De Dijksterhuislezing zal dit jaar worden uitgesproken door Scaligerhoogleraar Prof. dr.  Erik Kwakkel onder de titel: “Academisch Erfgoed in het digitale tijdperk: Wat wil de gebruiker?”

Dijksterhuislezing & SAE symposium 2017

Op 13 oktober 2017 organiseert de SAE haar jaarlijkse symposium en Dijksterhuislezing, in samenwerking met de Universiteit Leiden. De Dijksterhuislezing zal dit jaar worden uitgesproken door Scaliger Professor Erik Kwakkel. In het kader van het Azië jaar in Leiden richt het symposium zich op het thema: Academisch erfgoed in een internationaal perspectief. Met als centrale vraag: hoe verhoudt het Nederlands academisch erfgoed zich tot de rest van de wereld?

Dijksterhuislezing en SAE symposium

Donderdag 13 oktober 2016 organiseerde de SAE in samenwerking met Maastricht University de Dijksterhuislezing en het SAE-symposium. De bijeenkomst vond plaats in de historische locatie van de “Hoofdwacht” aan het Vrijthof. Voorafgaand aan het symposium was er voor belangstellenden een rondleiding langs de Bijzondere Collecties van Maastricht University.