
Kaarten: Navigeren & manipuleren
T/m 29 oktober 2023
TentoonstellingDe rijke collecties getuigen van een lange geschiedenis van verzamelen, maar de Universitaire Bibliotheken Leiden (gesticht in 1575) heeft ook vele ambities voor de toekomst. Een daarvan is de realisatie van de Asian Library in 2017, die de beroemde en uitgebreide Leidse Aziatische collecties onder één dak brengt. Deze omvat de grootste collectie met betrekking tot Indonesië ter wereld en enkele van de belangrijkste collecties op het gebied van Zuid- en Zuidoost-Azië, China, Japan en Korea. Alle fysieke, elektronische en digitale edities zijn opzoekbaar in de online catalogus; handschriften, archieven, zeldzame boeken, kaarten, prenten, tekeningen en foto’s kunnen worden gevonden door de tab Special Collections te gebruiken. We werken samen met een groeiend aantal internationale initiatieven en erfgoedinstellingen om onze erfgoedcollecties geleidelijk te digitaliseren.
Sinds 2010 beschikt de Universiteitsbibliotheek Leiden over een nieuwe tentoonstellingsruimte, waar het hele jaar door bijzondere boeken en prenten uit de collecties getoond worden, steeds binnen een ander thema. Toegang is gratis.
Universitaire bibliotheken Leiden
Witte Singel 27 (WSD-gebouw 1169)
2311 BG Leiden
Postbus 9501
2300 RA Leiden
Contactpersoon: Erik Weber
Telefoon: 071-5271585
Bezoekinformatie en locaties : zie de website
Naar de websiteVoor de universitaire collectie van het Academisch Historisch Museum is geen passender plek te bedenken dan het Academiegebouw, het oudste onderkomen van de Universiteit Leiden. Dit gebouw huisvest sinds 1575 de Universiteit Leiden. In een museaal lint zijn de objecten verweven met de geschiedenis van de verschillende ruimtes. Zo is de toga van Cleveringa met een fragment uit de verzetsrede van 1940 en de Leidse zegetocht van Churchill op film te zien in de togakamer. Bij het schilderij van de stichter Willem van Oranje in de Senaatskamer is in het karpet een zin te lezen uit de brief waar hij het voorstel deed voor de oprichting van de Leidse universiteit als ‘bewaernisse der gantscher landen’. Het paarse tapijt is vormgegeven door de bekende typograaf Gerard Unger in de Leidse letter.
De opstelling van het Academisch Historisch Museum is niet publiek toegankelijk. Beperkte openstelling tijdens Open Monumentendag.
Academisch Historisch Museum
Academiegebouw, Universiteit Leiden
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Telefoon: 071 5271210 (portiersloge) of 071- 5275749
E-mail: academiegebouw@ics.leidenuniv.nl
Het Anatomisch Museum van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) staat ten dienste van het medisch en biomedisch onderwijs.
Sinds de verhuizing begin 2007, staan ruim 800 preparaten en modellen van het menselijk lichaam opgesteld in een modern ingericht museum, midden in het onderwijscentrum van het LUMC. Naast de vaste opstelling is er op de eerste verdieping een wisselvitrine voor tijdelijke exposities.
Het Anatomisch Museum Leiden maakt deel uit van het landelijk netwerk Medisch Erfgoed.
Het museum is bedoeld voor docenten en studenten van (para)medische opleidingen en docenten en leerlingen van middelbare scholen, richting Natuur & Gezondheid. Reservering is verplicht
Twee keer per jaar kunnen ook andere geïnteresseerden het museum bezoeken: tijdens het Nationale Museumweekend in april en op de Wetenschapsdag in oktober. Houd u hiervoor de website van het LUMC in de gaten.
Anatomisch Museum Leiden
Leids Universitair Medisch Centrum – Gebouw 3
Hippocratespad 21
2333 ZD Leiden
Telefoon: 071-5268325/8222
E-mail: museumcommissie@lumc.nl
Contact- en bezoekinformatie: zie de website.
Naar de websiteDe botanische tuin van de Universiteit Leiden herbergt al 400 jaar vele plantensoorten uit de hele wereld, vooral uit Azië. Kweken en bestuderen gebeurt in samenwerking met het Nationaal Herbarium. De collectie bevat een bijzondere verzameling tropische orchideeën.
Hortus Botanicus Leiden
Rapenburg 73
2300 RA Leiden
Telefoon: 071 527 7249
E-mail: hortus@hortus.leidenuniv.nl
Contact- en bezoekinformatie: zie de website.
Naar de websiteHet Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten is een onderzoekscentrum voor de culturen van het Oude Nabije Oosten, met name archeologie, geschiedenis, talen en materiële cultuur. Het NINO is in 1939 gesticht als een zelfstandig instituut en heeft een belangrijke bibliotheek op het gebied van Egyptologie, Assyriologie en archeologie van het Nabije Oosten. Het instituut bezit de De Liagre Böhl-collectie, de grootste verzameling kleitabletten in Nederland, de Frank Scholten-collectie (fotografie van Palestina in de jaren 1920) en verschillende archiefcollecties. Sinds 2018 is het NINO onderdeel van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden. Het dochterinstituut van het NINO, het Nederlands Instituut in Turkije (NIT), is gevestigd in Istanbul en richt zich op de archeologie en cultuur van Anatolië. www.nino-leiden.nl
Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten
Witte Singel 25
2311 BG Leiden
Telefoon: 071-527 20 36
E-mail: c.van.zoest@hum.leidenuniv.nl
Contact- en bezoekinformatie: zie de website.
Naar de website