Masterclass Ongemakkelijk Erfgoed dag 1
06 oktober 2023
WorkshopDe Radboud Universiteit is opgericht in 1923, toen nog onder de naam Katholieke Universiteit Nijmegen. Initiatiefnemer van de universiteit is de Radboud Stichting. Met een eigen universiteit wilde katholiek Nederland de emancipatie van de katholieken in Nederland bevorderen. Ook vandaag de dag zet de universiteit zich nog in voor de emancipatie van bepaalde groepen, maar de universiteit is ook trots op haar academische verleden. Behalve in het Universiteitsarchief, zijn de erfgoedcollecties te vinden in: het Museum voor Anatomie en Pathologie, de Universiteitsbibliotheek (handschriften, vroege drukken, boekbanden, het Katholiek Documentatie Centrum (KDC), (collecties met betrekking tot het Rooms Katholieke leven in Nederland, Centrum voor Kunsthistorische Documentatie (CKD) en de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (collectie van Solanaceae, Herbarium).
Handschriften, incunabelen, postincunabelen, overige oude drukken, collectie 19e-eeuwse drukken, uitgeversbanden 19e– en 20e eeuw; 18e-eeuwse Nederlandstalige toneelstukken; portretten in oude drukken; Vondeldrukken.
Werken uit de bijzondere collecties kunnen ter inzage worden aangevraagd in de Leeszaal Bijzondere Collecties.
Bijzondere Collecties, Universiteitsbibliotheek Nijmegen
Erasmuslaan 36
Postbus 9100
6500 HA Nijmegen
Telefoon: 024-3612400
Contactpersoon: Eefje Roodenburg, e.roodenburg@ubn.ru.nl
Contact- en bezoekinformatie: zie de website.
Naar de websiteDe collecties afbeeldingen van de opleiding Kunstgeschiedenis die in de loop der jaren zijn opgebouwd voor onderzoek en onderwijs zoals o.a. dia’s, analoge afbeeldingen, prenten en historische foto’s.
Centrum voor Kunsthistorische Documentatie
Erasmusplein 1, K. 11.14
Postbus 9103 6500 HD
Telefoon: 024-3612623
Email: ckd@let.ru.nl
Contactpersoon: Willy Piron, w.piron@let.ru.nl
Het KDC bewaart archieven, boeken, brochures, tijdschriften, beeld- en geluidsmateriaal dat afkomstig is van katholieke personen en instellingen in Nederland. Alle collecties hebben betrekking op het katholieke leven vanaf 1800. Een deel van de collectie heeft direct of indirect betrekking op de Radboud Universiteit, zoals archieven van studentenverenigingen, hoogleraren en aan de universiteit gelieerde instellingen. Het KDC beheert ook de archieven van katholieke studentenverenigingen en van verschillende hoogleraren aan andere universiteiten.
De bibliotheekcollectie is geïntegreerd in de collectie van de Universiteitsbibliotheek en te doorzoeken via Picarta. De overige collecties zijn te doorzoeken via de website.
Katholiek Documentatie Centrum
Universiteitsbibliotheek, Erasmuslaan 36
Postbus 9100
6500 HA Nijmegen
Telefoon: 024-3612457
E-mail: secretariaat@kdc.ru.nl / info@kdc.ru.nl
Contactpersonen:
Ramses Peters (archivaris), archief@kdc.ru.nl
Maaike Derksen, maaike.derksen@ru.nl
Contact- en bezoekinformatie: zie de website.
Naar de websiteHet Museum voor Anatomie en Pathologie dateert van 1967 en is onderdeel van het Radboudumc. Het is ingericht ten behoeve van studenten geneeskunde, biomedische wetenschappen en tandheelkunde, maar is ook toegankelijk voor het algemeen publiek. Voor cursisten van alle mogelijke onderwijsinstelingen worden op aanvraag rondleidingen georganiseerd. Individuele bezoekers zijn ook van harte welkom. Voor hen is een museumgids beschikbaar, die een summiere rondleiding bevat. In de naaste toekomst zullen hiervoor ook speciale app’s ter beschikking komen die door de bezoekers op hun eigen smartphone of tablet gebruikt kunnen worden. Voor kinderen vanaf 8 jaar is er een speurtocht aanwezig.
Museum voor Anatomie en Pathologie Radboudumc Nijmegen
Studiecentrum Medische Wetenschappen
Geert Grooteplein Noord 21
Postadres: Huispost 109
Postbus 9101 6500 HB Nijmegen
Telefoon: 024-3613301
E-mail: museum@anat.umcn.nl
Contactpersonen:
Lucas Boer, (conservator), lucas.boer@radboudumc.nl
In het weekend is het museum gesloten met uitzondering van het Nationaal Museumweekend en de Gelderse Museumdag.
Contact- en bezoekinformatie: zie de website.
Naar de websiteBrandsma-collectie: Collectie van 150 albums met foto’s van (deels door oorlogsgeweld verloren) handschriften die Middelnederlandse / Latijnse geestelijke teksten bevatten.
Het geestelijk leven in de Nederlanden onder de Apostolische Vicarissen: omvat een lijst van ruim 2100 handschriften (15de-18de eeuw) uit ongeveer 150 archieven en bibliotheken in Nederland, België en West-Duitsland, waarvan er c. 800 handschriften en c. 650 (vroege)drukken beschikbaar zijn op microfiches.
Titus Brandsma Instituut
Erasmusplein 1
6525 HT, Nijmegen
Telefoon: 024- 361 21 62
E-mail: secretariaat@titusbrandsmainstituut.nl
Contactpersoon: Rijcklof Hofman, Rijcklof.Hofman@TitusBrandsmaInstituut.nl
Contact- en bezoekinformatie: zie de website.
Naar de websiteBestuurlijke archieven van de Radboud Universiteit Nijmegen vanaf (de voorbereiding van) de oprichting in 1923 tot heden.
Universiteitsarchief Radboud Universiteit Nijmegen
Houtlaan 4
Postbus 9012 6500 HC Nijmegen
Telefoon: 024 – 3612525
E-mail: DIV@bjz.ru.nl
Contactpersonen:
Marianne Waldekker, M.Waldekker@bjz.ru.nl
Anton van Dorp, A.vandorp@bjz.ru.nl
Voor het raadplegen van het universiteitsarchief is toestemming vereist. Het archief is dagelijks geopend van 9 tot 17 uur, alleen op afspraak.
Collectie van archeologische vondsten uit de regio Nijmegen, hoofdzakelijk uit de Romeinse tijd. De collectie is momenteel opgeslagen in het Erasmusgebouw te Nijmegen en niet toegankelijk.
Collectie van circa 45 gipsafgietsels van Griekse en Romeinse beelden en reliëfs. Een klein deel van de collectie is te zien op kamers van medewerkers GLTC en Oude Geschiedenis en in de gangen op de verdiepingen 5 en 10 van het Erasmusgebouw.
Collectie van 400 Griekse en Romeinse munsten (legaat Storms). De collectie is momenteel opgeslagen in de kelder van het Erasmusgebouw en niet toegankelijk.
Faculteit der Letteren /Afdeling Griekse en Latijnse Taal en Cultuur
Contactpersoon: Stephan Mols, s.mols@let.ru.nl
Het programma Erfgoed van het Radboudumc heeft tot doel om de geschiedenis van dit UMC digitaal te ontsluiten. De collectie bestaat voornamelijk uit boeken, foto’s, films, afdelingskronieken en verhalen die kenmerkend zijn voor de Radboud identiteit vanaf 1951 (oprichting faculteit geneeskunde), 1956 (opening ziekenhuis) tot heden. Met regelmaat wordt er een tentoonstelling gemaakt vanuit de collectie.
Programma Erfgoed Radboudumc
Contactpersoon:
Lille Witsen Elias, Lille.witsenelias@radboudumc.nl
De kunstcollectie bevat diverse technieken o.a. grafiek, schilderijen, olieverf, acryl en gemengde technieken.
Kunstcollectie Radboud Universiteit Nijmegen
Thomas van Aquinostraat 1
Postbus 9104 6500 HE Nijmegen
Telefoon: 024 3615577