Per 1 november 2018 is de SAE voor het project Wiki-Wetenschappers op zoek naar een Wikimedian-in-Residence (WIR) speciaal gericht op het verrijken van historische gegevens van Nederlandse hoogleraren en vooraanstaande wetenschappers in Wikidata. Reageren kan tot 8 oktober.
In het najaar gaat het nieuwe project Wiki-wetenschappers van start. Dit is een project dat samen met Vereniging Wikimedia Nederland en Huygens ING wordt uitgevoerd. Met dit project werft de SAE, als eerste Nederlandse GLAM-instelling (GLAM is een acroniem voor Galleries, Libraries, Archives and Museums) een Wikidata-specialist.
Het Wiki-Wetenschappers project is een belangrijk speerpunt binnen de programmalijn Hoogleraren. Het overzicht van hoogleraren vormt een belangrijke schakel richting een centrale toegang tot de verspreide publicaties, collecties en archieven van Nederlandse wetenschappers bij de verschillende Nederlandse universitaire bibliotheken en erfgoedinstellingen. Dit project wil Wikidata completeren en zo inrichten dat de database optimaal kan worden gebruikt voor het ontsluiten van informatie over hoogleraren voor een breed publiek. Om dit te bereiken wordt een Wikimedian-in-Residence aangesteld die zich volledig op de toegankelijkheid van biografische informatie op Wikidata zal richten.
Wat doet de Wikimedian in Residence?
De belangrijkste taak voor de WIR binnen het project is de historische informatie gestructureerd en geredigeerd beschikbaar maken in Wikidata.
Samen met de projectleider van het project vorm je de liaison tussen de deelnemende universiteiten en de Wikidata-gemeenschap (actieve bewerkers van Wikidata) om de samenwerking ten bate van het verzamelen van alle informatie over de wetenschappers te bevorderen. Je werkt samen met de conservator/collectiebeheerder van de deelnemende universiteiten aan het kwalitatief beoordelen van de reeds beschikbare hoogleraren informatie op Wikidata. De WIR zorgt dat de door de partners aangeleverde datasets (op Wikidata) verbeterd en aangevuld worden en verzorgt het uploaden van de datasets naar Wikidata. Omdat de WIR in dit geval zelf op het platform actief is, zal hij of zij ‘voorbeeldig werk’ moeten leveren, binnen de regels van Wikidata.
De WIR helpt daarnaast in voorkomende gevallen bij het doneren van ontbrekende portretten van wetenschappers voor Wikimedia Commons.
Functie-eisen:
- HBO+ werk- en denkniveau.
- Je bent een kei in het structureren en cureren van Linked Open Data, Open Data Communities en het werken met databases.
- Bij voorkeur kennis- en ervaring in Open Data Communities zoals Wikimedia (o.a. Wikipedia, Wikidata), of Open Street Maps
- Kennis van-, en affiniteit met erfgoedcollecties, musea, Digital Humanities en de academische wereld.
- Bereidheid om regelmatig te reizen binnen Nederland.
- Beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift op zakelijk niveau.
Arbeidsvoorwaarden:
De functie wordt in opdracht (ZZP-er) uitgevoerd, voor ca 20 uur per week over een periode van 6 maanden. Uurtarief in overleg en afhankelijk van kennis en ervaring. Reis- en andere onkosten worden vergoed.
Standplaats in overleg bij een van de deelnemende universiteiten. Aangezien het een landelijk project is, zal je veel rondreizen door Nederland.
Interesse?
Stuur dan je motivatie en CV onder vermelding van ‘vacature WiR’, voor 8 oktober naar sae@uva.nl, ter attentie van Linn Borghuis, projectleider Wiki-wetenschappers project.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het project op de projectpagina. Voor informatie over de vacature kan contact worden opgenomen met Frank Meijer, coördinator SAE (f.t.meijer@academischerfgoed.nl). De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 18 oktober 2018 (eerste ronde) en 29 oktober (tweede ronde) in Amsterdam.
De opdracht start in overleg, maar bij voorkeur tussen 1 november en 1 december 2018.