Erasmusportretten in de penningencollectie van de EUR

De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) beheert een collectie penningen met merendeels een economisch motief.

Ruim 2.700 exemplaren telt deze collectie van het Nederlands Economisch PenningKabinet (NEPK). Ook penningen die de geschiedenis van de universiteit betreffen maken onderdeel uit van het NEPK, evenals penningen met de beeltenis van de naamgever van de EUR.

Touchscreen vitrine met portretpenningen van Erasmus
Eric Claus, Erasmus, 1997, brons, 86 mm, NEPK2213

In de touchscreenvitrine in de Erasmus Art Gallery zijn momenteel ruim honderd penningen te zien met het portret van Erasmus. Naast penningen uit de eigen NEPK-collectie worden enkele zeer bijzondere bruiklenen uit de Erasmuscollectie van de Bibliotheek Rotterdam getoond, plus penningen vanuit de Numismatische Kring Rotterdam. Aan de portretpenningen zijn ruim vijfentwintig beschrijvingen en afbeeldingen van beelden en portretten van Erasmus in de Rotterdamse openbare ruimte toegevoegd, plus een aantal kleine Erasmusbeeldjes uit de collecties.

Hieronymus Magdeburger, Erasmus, 1531, zilver, 35,5 mm, NEPK1850

De aanleiding voor deze Erasmustentoonstelling is het feit dat het in 2023 precies vijftig jaar geleden is dat de Erasmus Universiteit Rotterdam haar naam kreeg. De universiteit en de Erasmus Collectie in Bibliotheek Rotterdam herdenken dit met de tentoonstelling Erasmus: the Man, the Myth, the Legend in de Universiteitsbibliotheek. Aan de hand van boeken, afbeeldingen en citaten wordt ingegaan op de invloed van Erasmus en zijn werken door de eeuwen heen. Deze tentoonstelling is te zien tot 24 januari 2024, de portretpenningen tot najaar 2024.

Links:
Website van het NEPK.
U vindt de getoonde penningen via deze link en deze link.
Online versie van de Erasmustentoonstelling.

Deel dit

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *