De gevoelige plaat. Mini-symposium over fotocollecties op 29 oktober 2012

*** Aanmelden kan niet meer, we zitten helemaal vol!*****

Vrijwel alle erfgoedinstellingen beschikken over verzamelingen foto’s. Soms echt als collectie, soms als documentatie of als onderdeel van archieven. Foto’s vertellen verhalen en illustreren bij uitstek, maar ze roepen even vaak vragen op. Combinaties van foto’s en een objecten zijn krachtig. Zeker als het gaat om objecten waarvan de werking onduidelijk is.

 De VSC (vereniging van samenwerkende centra in wetenschap en techniek) en de Stichting Academisch Erfgoed organiseren een minisymposium dat ingaat op dit specifieke type erfgoed.

 Hoe selecteer je? Kom je er ooit achter wie erop staan? En: hoe combineer je en zorg je dat foto’s informatie toevoegen aan objecten uit de collecties?

Sprekers:

  • Maartje van den Heuvel: over de fotocollectie van de Universiteit Leiden. Maartje van den Heuvel is conservator Fotografie en Fotografica bij de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Leiden. Nog niet zo lang geleden ontving zij de mr. K.J. Cathprijs 2012 omdat ze veel heeft gedaan om de universitaire fotocollectie aan een breed publiek te presenteren. 
  • Alexander Badenoch:  Over het Europese project Inventing Europe, waarbinnen technologiegeschiedenis wordt gekoppeld aan objecten en foto’s uit museumcollecties.
  • Frank Meijer: over Foto zoekt familie,  Het Tropenmuseum zoekt de rechtmatige eigenaren van 335 fotoalbums uit voormalig Nederlands-Indië. In ruil tekent het museum de verhalen op.

Tijd: inloop vanaf 13.00 uur – start programma 13.30 uur

Locatie: Hortus Botanicus Amsterdam, Laranjezaal, Plantage Middenlaan 2a Amsterdam.

Deel dit