Collecties 3.0: de (on)eindige mogelijkheden van het internet

Een introductie voor conservatoren en andere geïnteresseerden.

Sprekers: Jan Auke Brink, Sylvie Dhaene & Monika Lechner.

14 mei/ 13:30-17:00 uur/ TU Delft Library /Prometheusplein 1, Delft.

Deelname is gratis, aanmelden kan via: sae@uva.nl, o.v.v. “Collecties 3.0”.

 

PROGRAMMA:

1. Workshop: Sociale media met inhoud – Jan Auke Brink

Welke social media platforms zijn er en wat kunnen ze voor collectiebeheerders betekenen? In deze interactieve introductie op het onderwerp, pleit Jan Auke Brink voor een inhoudelijke social media strategie. Van nieuwe media moeten we volgens hem geen wonderen verwachten. Maar tegelijkertijd liggen er wel kansen om reeds bestaande vrienden verder aan ons te binden én om nieuwe vrienden te maken. Vrienden die geïnteresseerd zijn in de collecties en die ons er misschien zelfs meer over kunnen vertellen.

 Jan Auke Brink (1980) studeerde geschiedenis en is freelance projectleider en mediaspecialist. Bij het Nationaal Historisch Museum en Museum Volkenkunde zette hij samen met conservatoren een inhoudelijke strategie voor sociale media op.

 

2. Best Practice. “Supertagger”, crowdsourcing in Gent: Sylvie Dhaene

Sylvie Dhaene (1971) is de directeur van het Huis van Alijn in Gent. Dit museum houdt zich bezig met het cultureel erfgoed van het dagelijks leven, met de nadruk op de 20ste eeuw. Het huis van Alijn hecht grote waarde aan het betrekken van het publiek. Bij het project “Supertagger” stimuleert het museum het publiek -online en offline- om online metadata toe te voegen aan objecten uit de collectie. Sylvie Dhaene zal in deze presentatie vertellen over dit project en ze zal de uitkomsten delen van een onderzoek dat het Huis van Alijn naar aanleiding hiervan deed

Het Huis van Alijn won de Vlaamse Erfgoed Prijs (2002) en de Museum Publieksprijs (2006). Sylvie Dhaene werd in 2010 door de Universiteit van Antwerpen onderscheiden als Cultuurmanager van het Jaar.

Zie ook: http://www.huisvanalijn.be/blog/tagsessies-hoe-word-ik-een-supertagger

 

3. Linked open data? Een introductie – Monika Lechner

 “Semantisch web”, “linked data”: veel over gehoord, maar waar gaat het nou precíes over? En belangrijker: kunnen wij daar iets mee? Monika Lechner (DEN) geeft een inleiding op dit onderwerp.

Monika Lechner is medewerker kwaliteitszorg bij stichting Digitaal Erfgoed Nederland. Tot haar taken behoren het bewaken van kwaliteitseisen voor digitalisering door erfgoedinstellingen en onderzoek naar ICT-ontwikkelingen die relevant zijn voor de erfgoedsector. Monika is lid van het Innovators Netwerk voor de Erfgoedsector (INE) en heeft de Masteropleiding Book & Digital Media aan de Universiteit Leiden afgerond. Voordat ze bij DEN kwam werken vervulde ze verschillende technische maar ook publieksbegeleidende functies bij Adlib, het Nationaal Archief, de KB en het Museum voor Communicatie.

Deel dit