Vrouwen in de Middeleeuwen

T/m 12 juni 2020

Symposium

De Middeleeuwen: een donkere periode waarin geweld, geloof en mannen de samenleving domineerden. Vrouwen kwamen er amper aan te pas. Ten minste, zo luidt het cliché. Het Middeleeuwen Symposium brengt in samenwerking met de Radboud Universiteit een ander verhaal. Prof.Dr. Johan Oosterman is dagvoorzitter.

Tijdens het symposium op 12 juni geven zeven sprekers de middeleeuwse vrouw weer een gezicht. Zij zijn verbonden aan Nederlandse, Vlaamse en Engelse universiteiten en vertellen over hun actueel onderzoek. Vanwege de positieve reacties van vorig jaar bieden we op 11 juni ook een verdiepende ‘College Tour’.

Vrouwen hadden zeker rechten, die ze gebruikten om handel te drijven of hun mening te verkondigen. Ook hun keuzes in relaties werden vaak gerespecteerd en hun erfenissen beschermd. Zelfs in opstanden pakten vrouwen een leidende rol. Vrouwen speelden ook een prominente rol in de Moderne Devotie. Sommige religieuze vrouwen ontwikkelden een intense, persoonlijke geloofspraktijk. Ook adellijke vrouwen hadden ambities, gericht op de belangen van hun familie en onderdanen. Hun strategieën werden vastgelegd in architectuur, interieurs en grafmonumenten.

Lees meer

Naar agenda overzicht