Sectordag fotografie

12 oktober 2023

Evenement

Save the date: donderdag 12 oktober 2023.

Ledendag Nederlands Fotogenootschap in de vorm van:

Sectordag fotografie

in Utrecht

Voor wie?      Leden van het Nederlands Fotogenootschap èn Iedereen die verder in Nederland professioneel actief is in de museale fotografiebranche (collectiebeheerders, fotografieonderzoekers, curatoren, beeldredacteuren, etc)

Tijd:               10.00u – 16.00u

Locatie:          Instituto Cervantes, Domplein 3, Utrecht (met breakout sessions in de omgeving)

Entree:           gratis voor leden NFg; 30 euro voor niet-leden.

1 juni kwam bij de Raad voor Cultuur een ‘focusgroep fotografie’ bijeen, ter oriëntatie op herziening van het kunst- en cultuurbeleid vanaf 2029. Sindsdien is er weer veel gebeurd in fotografisch Nederland. Het Nederlands Fotogenootschap organiseert op donderdag 12 oktober in Utrecht zijn halfjaarlijkse ledendag in de vorm van een ‘sectordag fotografie’.

Met centrale presentaties en breakout-sessions komt aan bod wat gaande is en wat staat te gebeuren op gebied van de samenhangende taken van ‘museaal fotografisch Nederland’: van acquisitie (collectioneren) via beheer/behoud en digitalisering/beschikbaarstelling tot onderzoek en presentatie.

We zullen ook input van jullie vragen – daarover later deze zomer als je je aanmeldt meer – de uitkomsten uit de sectordag dienen als input voor het onderzoek naar de Nederlandse fotografiesector. Dit vanaf september 2023 lopende onderzoek is een samenwerking van Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Leiden – tevens in samenwerking met Marc Prüst die aan Rijksuniversiteit Groningen promoveert op de economische positie van fotografie. De uitkomsten hiervan zijn op hun beurt broodnodige inhoud en onderbouwing voor de verdere ontwikkeling en lobby van de fotografie richting overheid, met name ten gunste voor de beleidsperiode vanaf 2029. Er is dus echt wat te winnen!

Natuurlijk is er ook aandacht voor fotografie zelf. Centrale plek van de ledendag is Cervantes aan het Domplein 3 in Utrecht; van daaruit bezoeken we ook collega-instellingen in Utrecht Centrum waar fotografie te zien zal zijn. Compleet programma en registratiemogelijkheid later deze zomer.

Het NFg is al meer dan dertig jaar de brancheorganisatie voor museaal fotografisch Nederland. Kom naar deze sectordag op 12 oktober à 30 euro of nog beter: word nu lid en geniet direct van het ledenvoordeel door gratis deze dag te kunnen bijwonen. Tot de 12e oktober in Utrecht!

Naar de website

Naar agenda overzicht