Rimpelloos, pijnloos, drempelloos? Vrijheid, diversiteit en kansengelijkheid

25 april 2022

Evenement
25-04-2022 van 19:30 tot 21:30

Niet iedereen heeft even gemakkelijk toegang tot kunst en wetenschap. Er zijn allereerst drempels voor de toetreding tot de professie – opleidingstrajecten moeten succesvol doorlopen worden, er is grote concurrentie op de arbeidsmarkt, en selectie- en beoordelingscommissies moeten overtuigd worden.

Ook zijn er verschillen in de mate waarin we toegang hebben tot de resultaten van kunst en wetenschap. Er zijn bijvoorbeeld economische hindernissen – er kan een stevig prijskaartje hangen aan een popconcert of een operavoorstelling – maar ook sociale of culturele.

Op deze bijeenkomst zullen kunstenaars en wetenschappers met elkaar in gesprek gaan over de toegang tot en inclusiviteit van kunst en geesteswetenschappen. Welke obstakels moeten worden weggenomen en op welke wijze? Zijn nieuwe canons nodig of is het denken in termen van een canon zelf een uitsluitingsgrond? Wat is de relatie tussen inclusiviteit en identiteitsdenken? Staan ze haaks op elkaar of zijn ze juist onlosmakelijk met elkaar verbonden?

Lees meer

Naar agenda overzicht