Paradisolezing Veelzijdig Leven – Frank van Harmelen

27 juni 2021

Lezing
Zondag 27 juni 2021 in Paradiso
Zaal open 10:30Aanvang 11:00

Met een zelfgemaakte microscoop ontdekte Antoni van Leeuwenhoek in 1674 als eerste microben (‘kleijne diertgens’), waarmee hij aan de wieg stond van de microbiologie. Aan de andere kant van het spectrum staan reusachtige radiotelescopen (moderne tegenhangers van Van Leeuwenhoeks microscoop) gericht op onbekende en mysterieuze uithoeken van de Melkweg en nog verder. En ondertussen is het leven op Aarde volop in ontwikkeling: soorten verdwijnen en ontstaan, leven wordt nagebootst en gebouwd, en kunstmatige toepassingen worden steeds levendiger.

Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten.

Op zondag 27 juni 2021 houdt Prof. dr. Frank van Harmelen (Vrije Universiteit Amsterdam) een Paradisolezing in de serie ‘Veelzijdig leven’. Zijn lezing gaat over AI-systemen die met mensen samenwerken in plaats van ze te vervangen en is getiteld: ‘Verrijk het leven’.

Lees meer

Naar agenda overzicht