Noodzakelijk onderhoudswerk? Schurende vrijheden in kunst en wetenschap

24 januari 2022

Evenement
 24-01-2022 om 19:30 – 21:30

Op deze eerste avond van een vierdelige serie gaat het om schurende vrijheid. We denken dan vooral aan situaties waarin de vrijheid van de kunstenaar respectievelijk wetenschapper botst met andere waarden of normen.

Een open samenleving is geen statisch geheel, maar voortdurend in ontwikkeling. Welke rol spelen kunst en wetenschap daarbij? Is de vrijheid van wetenschapper en kunstenaar onbeperkt, of kan alleen begrensde vrijheid waardevol zijn? En over wiens en welke vrijheden hebben we het, en wanneer raken de vrijheid van de een aan het verlies van vrijheid van de ander? En hoe zit het met feiten, anti-feiten en desinformatie?

Bij een open samenleving horen wanorde, onzekerheid, risico en antagonisme. Grenzen kunnen overschreden worden. Wat de een als wenselijk ervaart zal de ander afwijzen en vice versa. De uitdaging is om verschillen te overbruggen zonder dat kritische stemmen het zwijgen worden opgelegd. Om die reden is er voortdurende onderhandeling over de vrijheid van spreken en expressie. In deze discussie tasten wetenschappers en kunstenaars de grenzen van het toelaatbare af aan de hand van perspectieven die misschien ongemakkelijk, storend of onwelkom zijn, maar wel noodzakelijk onderhoudswerk zijn.

Lees meer

Naar agenda overzicht