Het Onmisbare Boek

21 juni 2024

Symposium

Ook in 2024 vindt in Zutphen weer het Middeleeuwen Symposium plaats. Het is de zevende editie en thema is het boek in de Late Middeleeuwen.

In de Late Middeleeuwen nam de lees- en schrijfvaardigheid in brede lagen van de bevolking gestaag toe. Men was voor kennis, ontspanning en devotie niet langer afhankelijk van het gesproken woord en voor steeds meer mensen werd het boek onmisbaar. De grote en gevarieerde leesbehoefte zorgde voor een breed scala aan productiestrategieën, schijnbaar onvermijdelijk gevolgd door de uitvinding van de boekdrukkunst rond 1450.

Op vrijdag 21 juni presenteert het Middeleeuwen Symposium recent onderzoek naar de netwerken rond boeken, de diverse productiemethoden en -centra en de manier waarop informatie werd georganiseerd. We ‘bladeren’ in de luxe manuscripten van de Bourgondische hertogen en kijken mee over de schouders van ‘tekstverwerkende’ nonnen. De Collegetour op 20 juni biedt verdiepende lezingen en een drietal excursies in de stad, waaronder een exclusief kijkje in de collectie van de Librije.

Het volledige programma treft u aan op: www.middeleeuwen-symposium.nl

De Radboud Universiteit is kennispartner en Prof.dr. Johan Oosterman treedt aan als dagvoorzitter. Wij hopen u te mogen verwelkomen en stellen het op prijs als u deze uitnodiging deelt met belangstellenden in uw netwerk.

Graag tot ziens in de Walburgiskerk!

Naar agenda overzicht