Boerhaave

De rol van vaccinatie tijdens pandemieën: verleden, heden en toekomst

12 december 2021

Lezing

Rijksmuseum Boerhaave organiseert een reeks themalezingen die aansluiten op de tentoonstelling Besmet! In de Salonlezingen leren bezoekers meer over de uitbraak van epidemieën vroeger en nu. Op zondag 12 december vertelt prof. Hanneke Schuitemaker meer over de rol van vaccinatie tijdens pandemieën. De lezing is gratis bij te wonen met een geldig entreebewijs of online via livestream.

Wanneer: zondag 12 december 15:00-16:00
Voor wie: voor iedereen
Kosten: gratis met een geldig entreebewijs of livestream via YouTube

Let op: ben je voor deze lezing aanwezig in het museum? Dan controleren we de CoronaCheck-app.

De rol van vaccinatie tijdens pandemieën:  verleden, heden en toekomst

In de vorige eeuw, als gevolg van verbeterde hygiëne en verbeterde gezondheidszorg, was er over de tijd een duidelijke afname in het aantal sterfgevallen als gevolg van infectieziekten. Die afname is recentere jaren gestagneerd en in bepaalde perioden was er zelfs een sprake van een toename.

Voor deze toename in infectieziekten zijn verschillende factoren aan te wijzen. Denk hierbij aan globalisering, bevolkingsgroei, een hogere levensverwachting, antimicrobiële resistentie, meer reizen en klimaatverandering. Voordat de Corona pandemie uitbrak, waren infectieziekten ieder jaar verantwoordelijk voor ongeveer 15% van alle sterfgevallen wereldwijd en dit percentage is tijdens de Corona pandemie verder gestegen.

Door vaccinatie worden jaarlijks tussen de vier en vijf miljoen mensenlevens gespaard. Vaccinatie heeft ook in belangrijke mate bijgedragen aan de weg uit de Corona pandemie; de pandemie die een enorme wereldwijde gezondheidszorgcrisis heeft veroorzaakt en nog steeds miljarden mensen wereldwijd raakt.

Bij Janssen combineren we bij het onderzoek en de ontwikkeling van kandidaat-vaccins onze wetenschappelijke expertise met onze visie en missie, zodat deze vaccins ingezet kunnen worden om enkele van de meest levensbedreigende infectieziekten zoals COVID-19, RSV en HIV te voorkomen. We maken gebruik van het potentieel van onze vaccin- technologieën om bij te kunnen dragen aan een toekomst waarin de verspreiding van infectieziekten voorkomen kan worden. Zo proberen we de druk die deze ziektes leggen op de mondiale gezondheid te verminderen, voor de wereld van vandaag en voor toekomstige generaties.

Naar agenda overzicht