Radboud Universiteit Nijmegen

De ontkieming van de groene politiek

25 februari 2020

Symposium

dinsdag 25 februari 2020

UB zaal 01.05d

Sprekers: Gerard Jongerius, Carla van Baalen en Wim van Meurs

De rol van de PPR in het milieubeleid van de jaren 1960-‘70

De wortels van enkele belangrijke hedendaagse maatschappelijke thema’s liggen in de late jaren 1960 en de vroege jaren 1970. Toen verschenen milieu, economische machtsverhoudingen in de wereld, de menselijke maat en medezeggenschap voor het eerst in onderlinge samenhang als prioriteiten op de politieke agenda.

De worsteling om aandacht voor en erkenning van het belang van deze thema’s binnen de confessionele partijen droeg bij tot de oprichting van de Politieke Partij Radikalen (PPR), waarvan veel leden afkomstig waren uit de Katholieke Volkspartij (KVP). Deze nieuwe partij maakte deze thema’s tot een handelsmerk, waar de gevestigde partijen zeer geleidelijk een standpunt hierover bepaalden.

De PPR vertolkte niet alleen de zorgen van een groeiend aantal kiezers, maar wakkerde de belangstelling voor deze politieke wensen verder aan in de samenleving. In het bijzonder bij een groep kiezers, die zich niet herkenden in de gevestigde partijen en hun manier van politiek bedrijven. Concreet richtte de partij zich onder meer op het openhouden van de Oosterschelde, de strijd tegen kernenergie en kernwapens, de derde wereld (‘Ons werkterrein is de wereld’. en de vergroting van de zeggenschap van werknemers binnen hun bedrijven en consumenten en patiënten in zorginstellingen.

Lees meer

 

Naar agenda overzicht