Vrije Universiteit Amsterdam

‘BRAM’: Lessen uit het persoonlijke leven van Abraham Kuyper

T/m 29 oktober 2021

Tentoonstelling

Op 29 oktober 2020, de 183ste geboortedag van Abraham Kuyper, is de online expositie ‘BRAM’ geopend. Deze expositie geeft je een kijkje in het persoonlijk leven van de altijd drukke en zeer veelzijdige Bram. Een man ‘met twee gezichten’: publiekelijk bekend als ‘Abraham de Geweldige’, privé een liefhebbende, onzekere vader en echtgenoot. Hoe kon hij zo productief zijn, wat deed hij om te ontspannen, en wat kunnen wij van hem leren?

Strak regime inclusief ‘verplichte’ vakanties
Predikant, politicus, hoogleraar, journalist, schrijver én oprichter van de Vrije Universiteit: Abraham Kuyper was het allemaal. In alles wat hij deed was hij even gedreven en productief. Hoe kreeg hij dat voor elkaar en hoe bleef hij gezond? Hij volgde een strak regime inclusief ‘verplichte’ vakanties en wandelpauzes. Al tijdens zijn studie en ook later als kamerlid kampte hij met overspannenheid. Sanatoria, klimmen in  de Alpen en verre reizen zorgden voor ontspanning.

Confrontaties met zichzelf en anderen
Bram stelde hoge eisen aan zichzelf én aan zijn omgeving. Dit leidde geregeld tot confrontaties met zichzelf en anderen. Hij ging de geschiedenis in als ‘een streng gereformeerde’. Maar als we nader kijken, kwamen zijn daden lang niet altijd overeen met eigen grote theorieën.

Herkenbare worstelingen?
Ook nu kampen velen van ons, soms al op jonge leeftijd, met een burn out. We zoeken naar manieren om te ontspannen (wellness) en onze altijd malende gedachten tot stilstand te brengen (mindfulness). Ook wij zoeken naar bevestiging en worstelen om van gewoontes af te komen waarvan we weten dat ze schadelijk zijn. En hoe doen wij dat zelf: laten we de buitenwereld (via social media) alleen onze successen zien – zoals Bram in de krant deed – of durven we onze kwetsbaarheid onder ogen te zien en te tonen?

Misschien zien we in Bram ook wel iets van onszelf terug… Herkenbare verlangens en worstelingen? Deze tentoonstelling pretendeert geen antwoorden te geven, maar zet je misschien wel aan tot reflectie, en laat zien dat de worstelingen van het leven universeel en tijdloos zijn.

Vanaf 6 november kan je ‘Bram’ ook in levenden lijve aanschouwen in de erfgoedvitrine (HG, 1e verdieping, naast de ingang van de UB)!

Meer weten over het Kuyperjaar en de bijbehorende activiteiten? Kijk op vu.nl/Kuyperjaar

Naar de online tentoonstelling

Naar agenda overzicht