Rijksuniversiteit Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

T/m 14 april 2019

Tentoonstelling

23 november 2018 – 14 april 2019

Wetenschap is alleen voor wetenschappers – of niet? De rondreizende tentoonstelling Beyond the Lab vertelt zeven verhalen over mensen die wetenschappelijk onderzoek openstellen voor iedereen. De expositie is ontstaan uit een Europees project, Sparks, dat wil laten zien hoe mensen mee kunnen doen aan wetenschap en hoe gewone burgers en wetenschappers samen kunnen werken aan wetenschappelijk onderzoek en innovatie.

De revolutie van de doe-het-zelfwetenschap

Meer en meer doe-het-zelvers van over de hele wereld zoeken oplossingen, experimenteren, vinden uit, allemaal buiten het klassieke laboratorium. Deze pioniers van het doe-het-zelfonderzoek gebruiken goedkope sensoren, smartphone apps en delen informatie viaonline gemeenschappen. Ze veranderen zo het idee over wat een wetenschapper is en hoe wetenschap er uit kan zien. Smartphones en sociale netwerken maken dat burgers met wetenschappers kunnen samenwerken om informatie te verzamelen over allerlei onderwerpen, van invasieve muggen tot luchtvervuiling.
In de gezondheidszorg zorgt de toegang tot nieuwe technologie ervoor dat patiënten meer grip krijgen op hun ziekte of gezondheid. Patiënten ontdekken radicaal nieuwe manieren om met hun conditie om te gaan en hun leven te verbeteren. DIY Biology is een groeiende burgerbeweging waarbij hackers en hobbyisten aan de slag gaan met genetica en moleculaire biologie in keukens en gemeenschapslaboratoria.

Lees meer

Naar agenda overzicht