Boerhaave

BESMET!

T/m 07 augustus 2022

Tentoonstelling Uitgelicht

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent de tentoonstelling Besmet! op donderdag 16 juli in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. De opening zou al op 15 april plaatsvinden, maar werd geannuleerd vanwege de uitbraak van de coronapandemie. De tentoonstelling gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. Ook sluit de tentoonstelling aan bij de recente uitbraak van het coronavirus en bij de maatschappelijke discussie over de vaccinatiegraad.

BESMET!  gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten, en hoe die het leven kunnen ontwrichten. Hoe gingen we vroeger om met epidemieën zoals pest en pokken? Welke inzichten bieden historische epidemieën voor de toekomst? En welke oplossingen biedt de wetenschap?

16 april 2020 t/m 14 maart 2021

Rijksmuseum Boerhaave stelt opening tentoonstelling uit

In verband met de coronamaatregelen heeft Rijksmuseum Boerhaave besloten om de opening van de tijdelijke tentoonstelling Besmet! voorlopig uit te stellen.  Besmet! gaat over de uitbraak van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. De tentoonstelling zou op 15 april geopend worden door Koning Willem-Alexander.

Los van de tijdelijke sluiting wil het museum ook tijd nemen om de tentoonstelling op diverse onderdelen aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid. Twee jaar geleden startte het museum de voorbereidingen voor Besmet! met de wens om een zeer actuele tentoonstelling te maken.

“De huidige ontwikkelingen volgen elkaar echter in zo’n rap tempo op, dat de tentoonstelling op een aantal punten wordt ingehaald door de actualiteit. Tegelijk biedt dit ook de gelegenheid om de tentoonstelling aan te vullen met persoonlijke verhalen en objecten uit deze turbulente tijd, die onze geschiedenis markeert.  En dat is wat wij als museum willen bieden: een podium voor de toekomst.” , aldus museumdirecteur Amito Haarhuis.

Het museum is momenteel gesloten, maar blijft verhalen delen over de collectie via haar social mediakanalen.

Lees meer

Naar agenda overzicht