Rijksuniversiteit Groningen

Bakens in het landschap

T/m 01 maart 2020

Tentoonstelling

De Stichting Oude Groninger Kerken viert dit jaar een lustrum: 50 jaar geleden opgericht om het tij te keren, is het nu een onmisbaar instituut in en om Groningen. De UB besteedt aandacht aan het jubileum door een selectie en overzicht uit eigen collecties te tonen van het werk en de publicaties van de stichting.

Verval en sloop

In de negentiende eeuw werden tientallen voornamelijk Middeleeuwse kerken afgebroken en de ontkerkelijking van de tweede helft van de twintigste eeuw versterkte het proces van verval en sloop. De stichting beoogde dit proces te stoppen en het in de erfgoed te behouden. Gaandeweg ontdekte men dat het hier waarlijk om een uniek erfgoed gaat. Nergens ter wereld vindt men zo’n hoge dichtheid aan Middeleeuwse kerken als juist in het Noordelijk kustgebied van Nederland.

Daarnaast zijn de kerken een onmisbaar element in het zo karakteristieke Groninger landschap. Meestal staan ze op de plaats van de prehistorische drinkwatervoorziening midden op de wierde en steken daarmee boven het landschap van voormalig prielen en geulen uit, als een baken voor het oog.

Tentoonstelling: Bakens in het landschap
50 jaar strijd voor de oude Groninger kerken

  • Te zien vanaf vrijdag 22 november 2019
  • Trappenhuis UB Binnenstad, 3e verdieping
  • en andere vitrines in de verschillende koffiekamers

Lees meer

Naar agenda overzicht