Rijksuniversiteit Groningen

25 Jaar lezingenserie Spraakmakende Boeken

T/m 15 mei 2019

Tentoonstelling

Al 25 jaar organiseert de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen elk jaar zeven lezingen over literatuur voor een breed publiek: de serie Spraakmakende Boeken. Op vaste avonden wordt een literair werk besproken dat op het moment sterk in de belangstelling staat. Vooraanstaande specialisten, veelal verbonden aan de Faculteit der Letteren, verzorgen deze lezingen.

Tentoonstelling

Vanwege het vijfde lustrum zetten de Universiteitsbibliotheek en Faculteit der Letteren nu een prachtige selectie boeken in de schijnwerpers die in de afgelopen kwart eeuw zijn besproken.

De grote lijn van die ontwikkelingen vindt u terug in de ondertitel van deze tentoonstelling: ‘Van postmodern naar geëngageerd’. In de jaren 90 van de 20e eeuw was veel literatuur nog sterk beïnvloed door het postmodernisme: de denkrichting die vooral veel aandacht had voor de talige geconstrueerdheid van onze werkelijkheid en nogal sceptisch was ten aanzien van grote begrippen als waarheid of vooruitgang. Dat resulteerde in de literatuur vaak in een ironisch spel met taal en met tekstvormen. Na de eeuwwisseling echter zie je een toenemende terugkeer naar vormen van literair realisme: romans, verhalen die de hedendaagse werkelijkheid of de recente geschiedenis willen beschrijven en zo ook een bijdrage willen leveren aan kritische reflectie van onze maatschappelijke en politieke werkelijkheid.

Lees meer

Naar agenda overzicht