Zichtbaar erfgoed

De Radboud Universiteit Nijmegen heeft recent de brochure “Zichtbaar Erfgoed” uitgebracht, over de waarde van erfgoed voor academisch onderwijs, onderzoek en publieke profilering van de universiteit.

Call for papers: Researcher meets Curator

In het kader van het SAE project rondom Hoogleraren organiseert de SAE in samenwerking met Huygens ING en Maastricht University op 22 maart de conferentie “Researcher meets Curator”. Deze conferentie richt zich op nieuwe trends in (biografisch) onderzoek naar wetenschappers en de gevolgen daarvan voor collectiebeheerders. Conservatoren, studenten en onderzoekers worden van harte uitgenodigd om te discussiëren over (digitale) trends in onderzoek en collectioneren en de gevolgen daarvan voor het bewaren en toegankelijk maken van de collecties.

Nieuwsbrief 50

De 50ste SAE nieuwsbrief is verschenen. Een PDF van de nieuwsbrief is ook online te bekijken.

Gezocht: Wikimedian in Residence

Per 1 november 2018 is de SAE voor het project Wiki-Wetenschappers op zoek naar een Wikimedian-in-Residence (WIR) speciaal gericht op het verrijken van historische gegevens van Nederlandse hoogleraren en vooraanstaande wetenschappers in Wikidata. Reageren kan tot 8 oktober. 

Inschrijven Dijksterhuislezing & SAE symposium

Op 12 oktober 2018 organiseert de SAE haar jaarlijkse symposium en Dijksterhuislezing, in samenwerking met Wageningen University. Het thema van de middag is: Het Landschap als academisch erfgoed. U kunt zich hiervoor inschrijven via de website.

Call for papers: Universiteiten en hun campussen

Op donderdag 29 november 2018 wordt door Gewina aan de Vrije Universiteit Amsterdam een congres georganiseerd over de geschiedenis van universiteitscampussen. Belangstellenden voor het geven van een lezing worden uitgenodigd voor 1 september 2018 een voorstel van circa 250 woorden in te dienen.

Registratie geopend: Universeum 2018

Van 13-15 juni vindt de jaarlijkse Universeum conferentie plaats. Dit keer organiseert The Hunterian (museum van de Universiteit van Glasgow) dit evenement. Het thema is: “Working Together: Partnerships, Co-creation, Co-curation”. Zie: https://www.gla.ac.uk/events/universeum2018/programme/#d.en.560132 

Universeum call for papers

De call for papers voor de Universeum conferencie 2018 is verlengd tot 9 februari 2018. Het thema van de conferentie in Glasgow is: Working Together: Partnerships, Co-creation, Co-curation. 

SAE nieuwsbrief

Op 29 september verscheen de achtenveertigste nieuwsbrief van de SAE. Een PDF van deze papieren uitgave is ook online te bekijken.

Symposium blog

Donderdag 1 juni vond het symposium “Digitalisering en de praktijk van het academisch erfgoed” plaats bij de VU in Amsterdam. De bijeenkomst was druk bezocht met zo’n 100 bezoekers. Anita Wiersma, manager collecties bij Atria en een van deelnemers aan het symposium, schreef er een mooie blog over: https://www.atria.nl/nl/blog/erfgoed-van-de-toekomst

SAE Nieuwsbrief

Op 28 april verscheen de zevenenveertigste nieuwsbrief van de SAE. Een PDF van deze papieren uitgave is ook online te bekijken.  

Save the date: symposium Digitalisering

Samen met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis organiseert de SAE op 1 juni 2017 het symposium “Digitalisering en de praktijk van het academisch erfgoed”. Het symposium vindt plaats bij de VU in Amsterdam.

Dijksterhuislezing 2017 door prof. Erik Kwakkel

Dit jaar organiseert de SAE haar symposium en Dijksterhuislezing in samenwerking met de Universiteit Leiden. De Dijksterhuislezing 2017 zal op vrijdag 13 oktober worden uitgesproken door Prof. dr. Erik Kwakkel, Scaligerhoogleraar aan de Universiteit Leiden. De titel van zijn lezing is ‘Academisch erfgoed in het digitale tijdperk’  

Universeum Network Meeting – Call for Papers

Tot 28 februari kunnen nog papers worden ingediend voor de 18de Universeum Network Meeting die van 8-10 juni wordt gehouden in Belgrado. De 3 thema’s waarvoor papers kunnen worden ingediend zijn: Mobility of University Heritage Historical University Architectural Heritage Human remains in university collections.

Call for proposals UMAC conferentie

De jaarlijkse UMAC conferentie vindt dit keer plaats in Helsinki, van 5 t/m 8 september 2017. Voorstellen voor de call kunnen tot 31 januari 2017 worden ingediend. 17th Annual UMAC Conference Helsinki /Jyväskylä, Finland September 5–8, 2017               

Dijksterhuislezing & SAE symposium 2016

Donderdag 13 oktober in Maastricht Dit jaar organiseert de SAE haar symposium en Dijksterhuislezing in samenwerking met Maastricht University. De Dijksterhuislezing zal dit jaar uitgesproken worden door prof. dr. Ernst Homburg, hoogleraar Geschiedenis van wetenschap en techniek aan Maastricht University. Limburgse wetenschappelijke collecties, hun teloorgang en wederopstanding, 1750-2000 Het symposium heeft als thema: Nieuwe collecties. Over de rol en betekenis van bijzondere verwervingen en nieuw gevormde academische collecties voor onderwijs en onderzoek en de profilering van universiteiten.

Conferenties na de zomer

  Na de zomer zijn een aantal interessante bijeenkomsten rond academisch erfgoed gepland. Zet ze alvast in de agenda!